NP č.529 > PříběhMěkké srdce v taxíkuJakub Yellen

Začátkem prosince přišli našim prodejcům Asterixovi a Broně pomáhat s prodejem herci ze seriálu Ulice, kteří v současné dějové lince hrají bezdomovce.

Na výdejně jsme jim udělali průkazky a oni se mezitím zdravili a fotili s nadšenými prodejci, kteří si chodili nakupovat časopisy. Pak jsme sedli do taxíku a jeli na Ládví, kde si prodej NP měli zkusit. Proplétáme se podvečerní zácpou a Rosťa Novák starší říká, že mu nikdy nikdo nepopřeje vše dobré tak srdečně a upřímně jako lidi z ulice. Říkám, že by člověk mezi bezdomovci čekal hajzly, násilníky, nemravy a sprosťáky, ale že je to právě naopak, že většina našich prodejců má podle mých pozorování měkké srdce, že to jsou dobráci, kteří právě na tohle svoje srdce v životě dojeli. V tu chvíli se do našeho hovoru zapojí i do té doby tichý řidič a my zažijeme něco jako ránu mezi oči. Vzdělaného taxikáře.


„Ono je to daný systémem vzdělání, který u nás máme," říká řidič. „Veškerý důraz se klade na vědomosti, ale já si myslím, že by se ve školách mělo učit spíš o zdravém přístupu sám k sobě. Mít citlivý srdce je skvělá vlastnost. Je ale potřeba naučit se říkat ne a uvědomit si, že moje měkký srdce není v tomhle světě tím problémem a že když na něco řeknu ne, že to není akt sobectví, ale je to akt sebelásky, kterej nám pomáhá přežít. My jsme ale odmala vedený k tomu, abychom autoritám na všechno říkali ano, protože pak se nám dobře povede. Jenže když nebudete naslouchat svýmu vnitřnímu hlasu, nikdy se vám nenaplní vaše vnitřní sklenice. A jedině z plných sklenic lze smysluplně rozlévat druhým lidem svoji energii." Adamovi, který nás veze, letos zemřel otec. Ten hned po revoluci založil taxislužbu, která funguje dodnes. „Když táta umřel, nebyl jsem si jist, jestli chci pokračovat v jeho odkazu. Už dřív jsem přemýšlel, jestli je prostředí taxislužby pro mě. Mě zajímá psychologie a chci ji studovat. Nakonec jsem ale dospěl k tomu, že když do toho vnesu svoje myšlení a zdravý věci, který se z psychologie učím, že to taxikářský prostředí můžu změnit a zkultivovat. Uvědomil jsem si, že psychologie je všude kolem mě a dotýká se naprosto všeho, co žijeme. I naší taxislužby."


Když na Ládví z toho kouzelného taxíku vylezeme, koukáme po sobě dost nevěřícně. Nakonec si odkašle Dušan Sitek a pronese: „Ten člověk je inteligentnější než my všichni tři dohromady a to bys v taxíku fakt nečekal..."

 

Adamovi, který řídil náš taxík, je 21 let.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Příliš směšné na středověk / Libor Hruška > NP č.529 > Téma čísla Dvojice mladých historiků Vojtěch Bažant a Martin Šorm boří stereotypy o zamračené středověké Evropě. Slovní hříčky, absurdní humor, ironie, satira i nadsázka, to vše existovalo už tehdy. A k tomu nádavkem prdící mniši, hroziví hlemýždi a zajíci zabijáci. číst dále Netflix oživil Orsona Wellese / Benjamin Slavík > NP č.529 > Novinky / Kultura Společnosti Netflix se povedlo, aby se pro velké množství lidí stala ztělesněním kvalitní soudobé seriálové produkce; když je na nějaký seriál (nebo celovečerní film) nalepen její label, vždy to už něco znamenaná. Nutně se ovšem nemusí jednat pouze o dobře vybudované povědomí o brandu. číst dále Bacha, bude HUMOR! / Jakub Yellen > NP č.529 > Téma čísla Herec Jaroslav Vlach prošel mnoha divadly a jeho největší radostí jsou svižné konverzační komedie. Svůj talent a čich na komické herectví zužitkoval také jako pedagog, základy herectví a komiky učil od dětí po studenty konzervatoře. číst dále Jaké to je, prodávat Nový Prostor / Jan Štěpánek > NP č.529 > Prodejci NP Předvánoční prodej NP na pražském Ládví zpestřila dvojice neobvyklých prodejců. Namísto Broni a Asterixe si tu s časopisy stoupli Rostislav Novák a Dušan Sitek, herci seriálu Ulice. Roli hostujícího prodejce si v historii NP zkusila celá řada lidí. číst dále