NP č.527 > Novinky / TechnoskopSmradlavý internetDarek Šmíd

Zrak, sluch a do značné míry i hmat už se nám daří přesunout do internetové virtuality. Kromě zdigitalizované chuti zůstává výzvou do budoucna ještě virtualizace čichu.

Soudě dle vývoje internetových a virtuálních periferií nejde lidstvu o nic jiného než se co nejrychleji katapultovat do digitální sféry a oharky svých nuzných organických schránek nechat chabě doutnat pohozené ve spáleništi odpalovací rampy. Snaha o vnoření všech smyslů do jiné než bezprostřední reality je flagrantní: virtuální realita už si nárokuje takřka kompletní zorné pole, binaurální audio pohlcuje sluch už na sto procent a závod o to, kdo jako první přesměruje do virtuality i kompletní hmatové vjemy, je v plném proudu. Erotické pomůcky, jimiž se dva láskyplní milenci dokážou propojit přes internet velmi fyzickou formou, už nějakou chvíli nejsou žhavý trend, ale jen další věc, kterou si můžete přes stejný internet koupit. S chutí je to složitější; naučit Instagram vysílat do chuťových buněk vjem požírání hamburgeru na obrázku je výzvou pro budoucí výzkumníky, ovšem internetové přeposílání čichových vjemů se ke skutečnosti patrně blíží o poznání svižnějšími kroky. V malajsijském institutu Imagineering Institute pod vedením Kasuna Karunanayaka pokračuje projekt zaměřený na digitální zprostředkování konkrétních pachů a vůní; v praxi to zatím vypadá tak, že si člověk strčí do nosu kabel, aby se mohly elektrody spojit s buňkami v nosní dutině a vyvolávat v nich nejrůznější čichové vjemy. Server IEEE Spectrum informuje, že zmíněný institut jede pod vedením Adriana Cheoka, současně též londýnského univerzitního profesora, který si vytkl jako osobní misi vytvoření „multismyslového internetu".

představte si internetovou mapu, v níž si čuchnete k chodníku v kalkatě

Jistě, když se chce člověk načuchat něčeho virtuálního, může si už dnes vyrazit do 5D kina, kde je dění na plátně doprovázeno vůněmi i smrádky; Cheok ale pracuje na takových vychytávkách, jako jsou digitální polibky, elektrická chuť a periferie k chytrým telefonům, zprostředkovávající vůni mobilně (řeč je kupříkladu o budíku, který vám s alarmem pošle do nosu vůni čerstvé kávy, či o aplikaci, která doprovází různé zprávy od různých přátel různými čichovými vjemy). Zásadním milníkem je nyní možnost oprostit se od chemicky zprostředkovávaných vůní a celou tu legraci umožnit čistě prostřednictvím elektrických stimulů. Kabely v nose pokusných subjektů jsou prototyp toho, jak by to mohlo někdy v budoucnu fungovat bezkabelově: představte si internetovou seznamku, v níž si potenciálního partnera hned očucháte, nebo mapu, v níž si čuchnete k chodníku v Kalkatě.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA