NP č.518 > FejetonOcasy? Jazyk!Jan Stern

O tuto zem a lid ji obývající mám zájem vědecký. Opravdu bych chtěl přijít na to, co nás vlastně naformovalo a uhnětlo.

Jako první se nabízí zajisté historie. Všechny ty Bílé hory a Mnichovy. Já o jejich hnětoucích prstech nepochybuji, ale stejně se mi zdá, že tyhle dějinné čarodějnice nemají tak dlouhé prsty, aby dosáhly až ke chřtánu každého jednotlivce. Asi bylo vždycky dost těch, co se před prstokladem dovedli schovat do svých pelíšků a tam si žít to svoje.


Logické se zdá, že duši země a lidu formuje třeba krajina. Nemáme moře ani velehory, a tak nejsme moc na „ty velké věci". Máme mírné pahorkatiny a rodné družstevní lány, jež jsou sice širé, ale jejichž konce vždy dohlédneš, takže jsme logicky spíš na ty věci malé, ať už jde o Hrabalovy pivní kecy, nebo kontaktní čočky. No ale klíč klíčů pahorkatiny stejně asi nebudou.


Hodně lidí říká, že rozhodující formátující silou je naše velikost. Respektive nevelikost. Když jste malej, tak na vás kolikrát leckdo houkne „kam se valej?". A musíte se s tím nějak vyrovnat. Buď nosíte po kapsách praky, anebo se přestanete brát tak úplně vážně. A děláte si srandu ze sebe a ze všeho. Ale zas že by nás tenhle napoleonsko-enšpíglovský komplex uhnětl docela, to si také nemyslím.


Někteří tvrdí, že duši celků dokážou ovlivnit i symboly. Tomu však nevěřím skoro vůbec. Uvážím-li, že mají Češi ve znaku dva ptáky a čtyři ocasy a připočtu-li klín ve vlajce, museli bychom být zemí sexuálních maniaků a to se mi vážně nějak nezdá. Zas tolik nás tu není.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Duchovní anarchie / Benjamin Slavík > NP č.518 > Kultura Trpitelka Jana z Arku jako rozpustilá dívka? Duchovní film coby muzikál, ve kterém zazní metalové kytary? Taneční film, v němž se netančí? Film o dětství naplněný spiritualitou a tělesným utrpením dětí? Máte-li dost strnulých stereotypů v myšlení a kinematografii, podívejte se na film Janička. Následující esej se vám pokusí vysvětlit, proč není pouhým anarchistickým gestem. číst dále Valečský kastelán / Jana Hessová > NP č.518 > Téma čísla Sudety mu učarovaly. Tomáš Petr obnovuje chátrající a zaniklé památky a inspiruje komunitní život ve Valči. Setkáváme se v zámecké Prádelně, kde kromě výborného občerstvení prodávají i vstupenky do zámku, takže má lepší návštěvní dobu než Karlštejn. číst dále Lovkyně hrdinů / Darek Šmíd > NP č.518 > Startér Projekt Hero Clan propojuje dobrosrdečné profesionály s neziskovými organizacemi, které potřebují jejich pomoc. A funguje o to lépe, že jeho jediným platidlem jsou „karma body“. číst dále Dvě ruce a jeden život / Jakub Yellen > NP č.518 > Téma čísla Jestli hledáme pozitivní hnutí, které by se Sudety výrazněji hýbalo, najdeme ho prý v malé zastrčené obci Valeč na pomezí Karlovarského a Ústeckého kraje. To byl tip, který se k nám donesl. Vydali jsme se tam a strávili dva dny uprostřed opravdu nových Sudet. číst dále

Nejčtenější články autora

Univerzity čobogaj něbogaj / Jan Stern > NP č.472 > Fejeton Jeden dosti přeceňovaný autor kdysi vydělal pár milionů na tom, když nám prozradil, že všechno, co kdy potřeboval znát, se naučil v mateřské školce. Já, jakožto autor dosti nedoceněný, myslím si o tom svoje. číst dále Údery otevřenou dlaní / Jan Stern > NP č.460 > Fejeton Existují teorie pravící, že východní bojová umění vznikla tak, že Číňané zkopírovali chvaty vojáků armády Alexandra Velikého při jeho východním tažení. Jenže zatímco Sašovi hošani v boji muže proti muži protivníka prostě flákli nebo kopli, východní lid přiváděl drobnými úpravami dalších a dalších kopií původního originálu bojové chvaty k dokonalosti a takto vzniklo karate, kung-fu, judo a já nevím, jak se ještě všechno to vznešené bitkaření jmenuje. Východní lidy jsou zkrátka v kopírování mistři. číst dále Čtvrtohry / Jan Stern > NP č.515 > Fejeton Geologové nám tvrdí, že žijeme ve čtvrtohorách. Ve skutečnosti však žijeme ve čtvrtohrách. (a zapomeňte prosím na Hunger Games a jiné pitominy.) číst dále Nenápadný půvab perkarbonátu / Jan Stern > NP č.525 > Fejeton Sigmund Freud tvrdil, že po patnáctém roku věku už je charakter člověka pevně dotvořen, „sádře podoben“. Sádru šlo dle jeho názoru poté na lehátku pokropit vodou a tvar duše lehce přeformovat, avšak jen do padesáti let. Po padesátce se sádra změní v kámen a nemá smysl se již o cokoli pokoušet. číst dále