NP č.511 > FejetonAvarský komplexJan Stern

Na počátku našich dějin je tajemství. Moc se neví, jak vlastně Slované do této země přišli. Věda však v poslední době něco naznačuje.

Podle všeho Slované na území naší vlasti dorazili ve dvou vlnách. Ta první tekla ze severu. Ovšem „vlna" je trochu silné slovo. Byla to taková malá skupinka průkopníků. Žádný stěhující se národ, spíše nepočetná vědecká expedice. Kdo ji vedl, se pochopitelně neví, ale klidně to mohl být i nějaký ten pradocent Čech.


Jeho houfeček byl asi zpočátku dosti obezřetný. Kosmas sice praví, že přišel do krajiny prázdné, ale ony tu jistě byly nějaké zbytky Germánů i nějaký ten keltský substrát. Houfeček s nimi pochopitelně nebojoval, neboť by dostal na budku. Prostě založil tábor, náš program, a vyjednal s domorodci nějaký ten kompromis – na tomhle břehu Labe budeme sázet my, na druhém vy. Praotec Germán s tím problém neměl. „Naši odsud stejně prchají, tak konečně nám zas někdo pomůže kácet ty nevzhledné lesy," řekl si nejspíš.
A tak ti i oni něco vykáceli, postavili nějaké ty chýše z bláta a začali budovat hrubý domácí produkt.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.