NP č.509 > VIP RozhovorNejvětší kouzlo mají ty nejchudší kuchyně, prodejce Richard versus Zdeněk Pohlreichprodejce Richard

V lednici toho nemusí být moc, shodl se Richard z Florence se Zdeňkem Pohlreichem. To nejlepší prý kuchyni dala chudoba. Při jejich rozhovoru o gastronomii jsme si také ověřili jednu věc: Richard jídlu skutečně rozumí. Ani jedinou Richardovu kuchařskou myšlenku nemusel Zdeněk Pohlreich vyvracet. Se vším souhlasil. Až na jediné. Housku a vlašák fakt ne. Nikdy!

Pane Pohlreichu, já vás znám hlavně z televize. Už od dětství jsem měl hrozně rád pořady o vaření, kuchařky, prostě všechno kolem jídla. Lásku k vaření mě naučila moje maminka a zůstalo mi to dodnes. Co do té kuchyně přivedlo vás?
Já mám staršího bráchu a do kuchyně šel vždycky ten druhej nejchytřejší. (smích) Premiant do gastronomie většinou nejde. Jsem navíc z hospodský rodiny, takže roli hrála i rodinná tradice. A nějak mě nic jinýho nenapadlo. Jako dítě jsem rád chodil do restaurace, líbil se mi ten svět. Ale práce v gastronomii není žádná romantika, spíš pořádná dřina. To, že se mi v tomhle oboru povedlo dosáhnout nějakýho úspěchu, je na jednu stranu shoda okolností, ale upřímně si myslím, že jsem si to i dost odpracoval.

 

Jídlo je elementární lidská potřeba. A podle mě umět se dobře najíst nebo i připravit skvělý jídlo je daleko důležitější než to, jaký máte vzdělání.
Přesně tak. Ještě jsem nepotkal spokojenýho a vyrovnanýho člověka, kterej by špatně jedl.

 

Mám tady před sebou vaši novou knížku a musím říct, že ty vaše recepty jsou skutečně vymazlený. Kdybych moh, tak bych je hrozně rád všechny vyzkoušel.

Tahle knížka je vlastně taková profesionální kuchařka pro amatéry. Nejde v ní ani tak o konkrétní recepty, ale o různý postupy a techniky, jak co zpracovat. Tahle základní výbava by vám měla dát prostor k tomu, že při vaření už nebudete přemýšlet, jak to děláte, ale co děláte. Když vaření zvládnete technicky, tak se můžete víc věnovat výběru surovin, a jak je pospojovat dohromady. Nejdůležitější je to řemeslo. To vám rozšíří škálu jídel, který můžete připravit, i když použijete levnější potraviny.

Chudý španělský rybáři říkají, že jedí líp než jejich král Juan Carlos.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / prodejce Richard VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Vydechněte si! / Ivan Adamovič > NP č.509 > Kultura Víte, že metro má své plíce? Většina z nás zná jejich výdech, prudký nápor vzduchu v některých stanicích, třeba na Vltavské. Známých je také několik výdechových komínů či „povrchových kiosků“. Teprve publicista Jan Charvát ale provedl důkladnou vizitu celého tajuplného systému. číst dále Postzátopkové / Jan Stern > NP č.509 > Fejeton Všimli jste si toho, že je dnes všechno post? A nemá to nic společného s poštou. Ani s půstem. Aspoň tedy myslím. číst dále Klikni, nakup, daruj / Michaela Rozšafná > NP č.509 > Startér Prostřednictvím portálu GIVT.cz nakoupíte standardní cestou přes téměř tisícovku e-shopů, nestandardně k tomu ale zároveň podpoříte přes tři tisíce neziskovek z celého Česka. číst dále Mám prý magnetické oči prodejkyně Kamila z nádraží Smíchov v Praze / Štěpán Materna > NP č.509 > Život prodejce Když nějaký ten pátek den co den prodáváte na tom samém prodejním místě, časem si kolem sebe vytvoříte síť vztahů a známostí, vytvoříte si svůj vlastní malý ekosystém. Prodej Nového Prostoru není jen možností, jak si v nouzi přivydělat peníze. Pro drtivou část prodejců jde o způsob, jak se vrátit do společnosti, navazovat a pěstovat mezilidské vztahy. Podívejte se s námi na skryté příběhy míst, kolem kterých třeba každý den chodíte. číst dále
Odběr novinek

Dobré zprávy z NP Chcete vědět, co je u nás nového? Přihlašte se k odběru newsletteru.

Zásady zpracování osobních údajů