NP č.509 > VIP RozhovorNejvětší kouzlo mají ty nejchudší kuchyně, prodejce Richard versus Zdeněk Pohlreichprodejce Richard

V lednici toho nemusí být moc, shodl se Richard z Florence se Zdeňkem Pohlreichem. To nejlepší prý kuchyni dala chudoba. Při jejich rozhovoru o gastronomii jsme si také ověřili jednu věc: Richard jídlu skutečně rozumí. Ani jedinou Richardovu kuchařskou myšlenku nemusel Zdeněk Pohlreich vyvracet. Se vším souhlasil. Až na jediné. Housku a vlašák fakt ne. Nikdy!

Pane Pohlreichu, já vás znám hlavně z televize. Už od dětství jsem měl hrozně rád pořady o vaření, kuchařky, prostě všechno kolem jídla. Lásku k vaření mě naučila moje maminka a zůstalo mi to dodnes. Co do té kuchyně přivedlo vás?
Já mám staršího bráchu a do kuchyně šel vždycky ten druhej nejchytřejší. (smích) Premiant do gastronomie většinou nejde. Jsem navíc z hospodský rodiny, takže roli hrála i rodinná tradice. A nějak mě nic jinýho nenapadlo. Jako dítě jsem rád chodil do restaurace, líbil se mi ten svět. Ale práce v gastronomii není žádná romantika, spíš pořádná dřina. To, že se mi v tomhle oboru povedlo dosáhnout nějakýho úspěchu, je na jednu stranu shoda okolností, ale upřímně si myslím, že jsem si to i dost odpracoval.

 

Jídlo je elementární lidská potřeba. A podle mě umět se dobře najíst nebo i připravit skvělý jídlo je daleko důležitější než to, jaký máte vzdělání.
Přesně tak. Ještě jsem nepotkal spokojenýho a vyrovnanýho člověka, kterej by špatně jedl.

 

Mám tady před sebou vaši novou knížku a musím říct, že ty vaše recepty jsou skutečně vymazlený. Kdybych moh, tak bych je hrozně rád všechny vyzkoušel.

Tahle knížka je vlastně taková profesionální kuchařka pro amatéry. Nejde v ní ani tak o konkrétní recepty, ale o různý postupy a techniky, jak co zpracovat. Tahle základní výbava by vám měla dát prostor k tomu, že při vaření už nebudete přemýšlet, jak to děláte, ale co děláte. Když vaření zvládnete technicky, tak se můžete víc věnovat výběru surovin, a jak je pospojovat dohromady. Nejdůležitější je to řemeslo. To vám rozšíří škálu jídel, který můžete připravit, i když použijete levnější potraviny.

Chudý španělský rybáři říkají, že jedí líp než jejich král Juan Carlos.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / prodejce Richard VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Vydechněte si! / Ivan Adamovič > NP č.509 > Kultura Víte, že metro má své plíce? Většina z nás zná jejich výdech, prudký nápor vzduchu v některých stanicích, třeba na Vltavské. Známých je také několik výdechových komínů či „povrchových kiosků“. Teprve publicista Jan Charvát ale provedl důkladnou vizitu celého tajuplného systému. číst dále Mám prý magnetické oči prodejkyně Kamila z nádraží Smíchov v Praze / Štěpán Materna > NP č.509 > Život prodejce Když nějaký ten pátek den co den prodáváte na tom samém prodejním místě, časem si kolem sebe vytvoříte síť vztahů a známostí, vytvoříte si svůj vlastní malý ekosystém. Prodej Nového Prostoru není jen možností, jak si v nouzi přivydělat peníze. Pro drtivou část prodejců jde o způsob, jak se vrátit do společnosti, navazovat a pěstovat mezilidské vztahy. Podívejte se s námi na skryté příběhy míst, kolem kterých třeba každý den chodíte. číst dále Energie naruby / Redakce > NP č.509 > Téma čísla Energie naruby, jak jsme vzletně nazvali téma tohoto čísla, není nic jiného než únava. Už jen když to slovo vyslovíme, jako by na nás padla deka. A přece jsme na únavě našli tolik kladných pólů! Dokonce i ty, které se dotýkají samotného rozhodování o smyslu života. číst dále Mindhunter Hledání neutrální pozice uvnitř chaosu / Benjamin Slavík > NP č.509 > Kultura První řada seriálu Mindhunter režiséra Davida Finchera patří ke kriticky nejlépe hodnoceným televizním dílům loňského roku. Následující text se pak pokusí odhalit, proč byste mu měli, třeba ještě zpětně, propadnout. Ačkoliv pouze na vlastní nebezpečí. číst dále
celý archiv