NP č.509 > PovídkaDream jobŠtěpán Materna

Když usínám, musím ležet na zádech, hlavu lehce podloženou v týle. Nohy mám natažené, ruce volně podle těla. Jakmile zavřu oči, začnu usilovně myslet na basketbalový koš a v duchu kroužím rukama.

Odrazím se. Když úspěšně prolétnu obroučkou basketbalového koše a na desce uvidím holuba, znamená to, že jsem tvrdě usnul a zároveň jsem se přihlásil ke svému účtu na DreamBooku.


Najdu nejbližší dveře a vstoupím do Základní místnosti, kde si zvolím jednu ze svých identit. Dveře jsou důležité, protože stát se na DreamBooku může cokoliv, ale místnosti můžete měnit jedině pomocí dveří.


Tentokrát má moje identita název Rudý ucho. Spravuji totiž dreambookový účet společnosti, která prodává staré dobré mobilní telefony. Přestože telepatie je už na docela slušné úrovni, stále se najde dost lidí, kteří na klasické telefonování nedají dopustit. A tuto skupinu je třeba si hýčkat.


Je jedenáct dopoledne. Sem tam se tu mihne někdo, kdo si dá dvacet, aby zkontroloval, co je na Débéčku nového, ale většina lidí, kteří mají klasická zaměstnání, touhle dobou opravdu pracuje a připojuje se až v noci. Takže mám klid, abych připravil virtuální klub pro naši noční party, kde se budou podávat ty nejbarevnější retrosny o mobilních telefonech. Než mi zazvoní budík, stihnu ještě poslat na schválení tři dreamboardy, které se za těžké peníze budou zobrazovat vybranému okruhu uživatelů. Ať už se jim bude zdát cokoli, naše logo s pozvánkou na party budou mít někde v zorném poli. Tedy samozřejmě jen pokud budou připojeni na DB. Nabourávat se do snů nepřipojených lidí je považováno za neetické a po pravdě řečeno se mi to ani nikdy nepovedlo.


„Moc pracuješ. Měl by ses někdy pořádně vyspat." Přítelkyně Ema mě rutinně políbí, když se odpoledne vypotácím ze svého věčně rozestlaného pelechu.


„Vždyť jsem se právě probudil," hájím se celkem nevěrohodně, protože se tentokrát náhodou moc odpočatě necítím.
„To bylo pracovní, to se nepočítá."


Ema si účet na DreamBooku nikdy nepořídila, tak má tendenci opakovat pověry, které se o síti tradují v tradičních médiích. Přitom každý průměrný uživatel ví, a řada nezávislých studií to dokazuje, že připojením se blahodárné účinky spánku nikterak nezmenšují. V pekingské centrále DreamBooku prý spokojení operátoři naspí přes den více hodin, než kolik jsou vzhůru. Razí tam heslo „Bdění je nové snění" – to když si jdou od práce odpočinout do reálného života. Většině našinců to ani zdaleka nehrozí, i když dopolední a odpolední šlofíčky začínají být u mladých celkem populární.


Na brzkou večeři jdeme s přítelkyní do restaurace, abych se také jednou za čas dostal ven. Snažím se být zábavný, spřádat společné plány, naslouchat historkám o Eminých kamarádkách. Ale přiznávám, že jsem místy trochu nesoustředěný. Večer ještě musím stihnout promluvit s dreambookovými přáteli o politice a ukázat se v co nejvíce místnostech, jak přes den jezdím na kole a večer poslouchám moderní hudbu. Spravuji totiž ještě účet jednoho senátora, který se má stát důležitou tváří své strany v nadcházejících volbách.

Reálnou přítelkyni je třeba si hýčkat, přece jenom románky na dreambooku nejsou takové terno.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Štěpán Materna VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Vydechněte si! / Ivan Adamovič > NP č.509 > Kultura Víte, že metro má své plíce? Většina z nás zná jejich výdech, prudký nápor vzduchu v některých stanicích, třeba na Vltavské. Známých je také několik výdechových komínů či „povrchových kiosků“. Teprve publicista Jan Charvát ale provedl důkladnou vizitu celého tajuplného systému. číst dále Paradox Insomnie / Darek Šmíd > NP č.509 > Téma čísla V současné době jsou rozlišovány dva typy nespavosti: nespavost objektivní a nespavost značně pocitová. Zvláštní na tom je, že příznaky obou rozdílných typů jsou zcela shodné. číst dále Mám prý magnetické oči prodejkyně Kamila z nádraží Smíchov v Praze / Štěpán Materna > NP č.509 > Život prodejce Když nějaký ten pátek den co den prodáváte na tom samém prodejním místě, časem si kolem sebe vytvoříte síť vztahů a známostí, vytvoříte si svůj vlastní malý ekosystém. Prodej Nového Prostoru není jen možností, jak si v nouzi přivydělat peníze. Pro drtivou část prodejců jde o způsob, jak se vrátit do společnosti, navazovat a pěstovat mezilidské vztahy. Podívejte se s námi na skryté příběhy míst, kolem kterých třeba každý den chodíte. číst dále Spěte sladce! / Michaela Rozšafná > NP č.509 > Téma čísla Spánek, to není jen nějakých zhruba sedm hodin denně, kdy ležíme bezvládně v posteli. Jak důležitý je kvalitní spánek pro lidskou mysl, a především pohybový aparát, jak správně spát a jak se na spánek připravit, o tom všem jsme hovořili se specialistou přes funkční pohyb Danielem Müllerem. číst dále