NP č.497 > Téma číslaNež na světlo sázím na tmuJakub Yellen

Když se řekne tma, vybaví se vám poměrně záhy slovo smrt. Kam vlastně odcházíme? Ze světla do tmy? Nebo obráceně? Profesor Karel Cvachovec, předseda České společnosti anesteziologie (ČSARIM), má ze své praxe bohaté zkušenosti nejen s tmou v bezvědomí, ale také se zážitky v blízkosti klinické smrti.

Smrt jsme si v rámci našeho tématu nejprve definovali jako odchod do tmy. Pak nás na jedné poradě poslouchal náš fotograf a nadhodil myšlenku: „A co když je to obráceně a smrt je odchod ze tmy do světla?" Tím se před námi vynořila poměrně zajímavá filozofická otázka. Co vy si o tom myslíte jako lékař?

Jsem k odchodu kamsi do světla dosti skeptický. Lidé, kteří vám o tom takto vyprávějí, jsou zatíženi nesmírným zkreslením. Mluvil jsem v x případech s lidmi, kteří překonali klinickou smrt, a vždycky tam platilo, že měli období toho těžkého stonání, jehož součástí byla i tato epizoda, v podstatě vymazané. A já nemohu z těchto útržkovitých vyprávění odlišit, jestli je to opravdu zážitek z okamžiku, kdy ten člověk začal nabírat rozum, nebo je to jen smyšlenka. Co se týká biologických faktů, víme, že ve stavech agonálních nepochybně dochází ke ztrátě vědomí. To je dané sníženým prokrvením mozku a za těchto podmínek mozek zkrátka nemůže fungovat. Ale to není nic, řekl bych těžce nevratného, to zažilo mnoho lidí, kteří třeba dlouho stáli v nějaké frontě, bylo tam horko, udělalo se jim špatně, omdleli, a když jim pak někdo zvedl nohy, normálně se vrátili bez jakýchkoli následných potíží k vědomí a popisovali to jenom jako zatmění před očima. Takže já bych si tedy spíše než na nějaké mystické putování za světlem přisadil na tu tmu.


Jdete tedy spíše cestou rozumu?
Já ani jinou cestou jít nemohu, protože z výpovědí lidí, kteří zažili dotek smrti, jednoznačně nevyplývá nějaká jiná cesta. Vůbec bych nechtěl ten zážitek zpochybňovat. Ale jestli je to jen fantazie nebo pravda, to většinou nejde jednoznačně určit.

Hranici smrti jsme stanovili smrtí mozku, což je kritérium akceptované v celém civilizovaném světě.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Přemnožené lidstvo / Darek Šmíd > NP č.497 > Novinky / Technoskop Dětičky jsou roztomilé, ale čeho je moc, toho je příliš; lidí by na planetě možná mělo být méně číst dále Tma léčí / Jakub Yellen, Jan Štěpánek > NP č.497 > Téma čísla Terapie tmou je původně stará tibetská technika yangtig neboli příprava na smrt. V Beskydech ji svým klientům nabízí Andrew A. Urbiš. Týdenní pobyt v naprosté tmě a tichu má prý blahodárné účinky na vaše psychické i fyzické zdraví. Prostě se vypnete a jste sami se sebou. Děsivé? Ozdravné. číst dále Pravá tma už neexistuje / Libor Hruška > NP č.497 > Téma čísla Astronom Pavel Suchan je nejznámějším českým bojovníkem proti světelnému smogu. A to nejen proto, že astronomové bez pořádné tmy nemohou pořádně pracovat, ale i proto, že nadměrné osvícení veřejného prostoru je zdraví škodlivé a paradoxně také snižuje naši bezpečnost. Proč je třeba lobbovat za větší tmu? číst dále Moc bezmocných / Jan Stern > NP č.497 > Fejeton Možná byste to do mě neřekli, ale já mám vysokou školu. Ne moc vysokou, takže jsem skončil u fejetonů, a nikoli u vědeckých studií, ale vejška to přece jenom byla. A učili jsme se tam hlavně o masových médiích. Povídali jsme si tehdy hlavně o tom, jestli jsou mocná, anebo nikoli. Dnes, kdy masomédia byla převálcována sociálními sítěmi, „informačními bublinami“, „postfakty“ a těmahle věcma, už je to samozřejmě jasné. Ale tenkrát, za mého mládí, kdy letěly Oasis, Cranberries a Unie svobody, to ještě nebylo tak zřejmé. Tehdy se ještě debatovalo o této věci vášnivě. číst dále