NP č.462 > Pošli to dálHříšníci a hrdinovéJan Krutý

Přišla mi pozvánka na obchodní LGBT konferenci konanou v rámci festivalu Prague Pride a minimálně ze dvou důvodů mě zaujala.

Do hotelu Hiltonu jsem se nikdy nepodíval a neměl jsem zatím ani to štěstí potkat Johna Brownea, bývalého generálního ředitele naftového gigantu British Petroleum. Ani před tou polízanicí s ropnou plošinou Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, ani po ní.

Browneovu účast na Prague Pride zřejmě vysvětluje hlavně to, že je gay a měl těžký coming out. Také je ale mužem proslulým nemilosrdným snižováním nákladů, které vedlo k ohrožení bezpečnosti, úmrtím pracovníků a řetězci ekologických havárií. Při odstraňování následků explozí z roku 2010 dodnes umírají zvířata a také vesměs nejchudší Američané.

Přítomnost Brownea na pražské Pride působí o to podivněji, že zaměstnanci britské královské opery a stovky umělců a akademiků v jeho domovině v minulém měsíci vyzvali vedení operního stánku, aby se od těžařského koncernu BP veřejně distancovalo. Legitimitu, kterou si korporace tímto způsobem obvykle kupují, si prý naftoví magnáti nezaslouží. Britská královská opera se tak nakonec přidala k celé řadě dalších organizací odmítajících pomoc od pochybných firem.

Posluchačům konference Pride Business Forum se má prý od Brownea dostat rad, jak vytvářet přátelštější prostředí pro LGBT zaměstnance, dodavatele i zákazníky. Nezbývá než doufat, že Browne u těchto témat zůstane a že organizátoři Prague Pride v souladu s moderními trendy dají snad prostor i sociálně inovativním, ekologicky šetrným a dalším netradičním firmám. Jinak by se mohlo zdát, že za hrdinu dne bude gay, zajímavý hlavně tučností svého miliardového konta. Hříchům, kterých se na lidech a planetě dopustil, navzdory.


autor / Jan Krutý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA