NP č.418 > UličníciZprávy uliceTomáš Havlín

 

1.
Prodejci Nového Prostoru Standa a Andrea mají nový přírůstek do rodiny. Je jím černé štěně, které pojmenovali Šarik.
„V pátek jsem prodával NP u Hlavního nádraží a přišla ke mně dívka, že se potřebuje zbavit štěňat. Tak jsme se domluvili, že si ho vezmeme. Oni by ho jinak utopili,“ říká Standa a ukazuje spícího pejska na dně tašky, pečlivě zabaleného do deky.
S pejskem, kterému jsou čtyři týdny, prý zatím moc legrace není. „On se teprve rozkoukává, ale dneska ráno už mi začal jít po tkaničkách,“ směje se Standa.
Šarik teď žije se Standou a Andreou na ubytovně, která čtyřnohému obyvateli vyšla vstříc. „Na vrátnici nám nedělají problémy. Podmínka je, že po něm budeme uklízet loužičky,“ říká Standa.

 

2.
Michal, kterého jste dosud mohli potkávat na stanici metra Muzeum, děkuje všem, kdo si od něj kupovali časopis a chovali se k němu vstřícně. Od Nového Prostoru neodchází, ale mění prodejní místo. Časopis od něj si můžete koupit na stanici metra Chodov.


3.
Podle prodejce Petra z Vltavské se v dnešních dnech v Praze natáčí film o známé postavě zdejších ulic, Karlu Lampovi (rozhovor s ním viz NP 408). Část natáčení proběhla v divadle Komedie a účastnili se ho i herci bezdomoveckého souboru DivaDno. Film by měl mít premiéru v září.


4.
Zasloužený odpočinek prodejce Václava z Letňan vyrušil v květnové noci příjezd policie, která prohlížela objekt uzavřených garáží. Po dobu zásahu, který trval asi čtyři hodiny, nikdo nesměl objekt opustit.
„Přijeli kolem půl čtvrté ráno, byl to anton s asi čtyřmi policajty. Nebyli to lebkouni, kteří lidi mlátí. Chovali se slušně,“ říká Václav.
Policie nejprve vstupovala do jednotlivých garáží a legitimovala jejich obyvatele, poté rozmístila hlídky a vydala se do přilehlé oblasti. „Odjeli nahoru i s antonem, prý je tam asi třicet stanů. Když se vraceli zpátky, možná někoho vezli uvnitř. Ale to nevím,“ uvažuje Václav.
Obyvatelé garáží mezitím až do půl osmé ranní nesměli nikam odejít. „Říkal jsem jim, že chci jít prodávat Nový Prostor, ale prý že mi dají nějaké potvrzení,“ vzpomíná Václav. „Tak nad tím jsem jenom mávnul rukou.“


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA