NP č.395 > Pošli to dálZima a tvrdost na uliciMarkéta Vinkelhoferová

Letošní zimu umrzlo v Česku na ulicích na tři desítky lidí. O Velikonocích proto uspořádala iniciativa Alternativa zdola pietní akt za ty, kteří se takto v Praze nedožili jara.

 

„Jak si kdo ustele, tak si lehne,“ slýcháme od politiků, z médií i od lidí kolem sebe. Opravdu tomu ale věříme? Známe příběhy lidí, kteří se ocitli bez domova? Nebyli to dřív naši rodiče, děti, prarodiče, přátelé a sousedi? Víme, jaká životní neštěstí se jim stala? Proč nás víc zajímá virtuální svět na internetu a dokážeme být lhostejní k tomu, že nám v mraze u nohou leží bezmocný člověk?

Jenže to je jen jedna část problému. Při pohledu na reformy současné vlády člověk nemůže zahnat myšlenku, že jejich cílem je stigmatizovat ty slabší a zahnat je do izolace. Každý si má zřejmě uvědomit, co znamená skončit bez prostředků, a bát se, aby náhodou v této situaci sám neskončil. Apelovat na lidskou lhostejnost proto nestačí. Ta je zároveň produktem systému, ve kterém jsou nastaveny určité hodnoty. V situaci, kdy jsou pošlapávána naše základní práva, je třeba učinit z těchto otázek politické téma. Jak už před časem napsal rozvojový pracovník Tomáš Tožička, nejde tu o nešťastníky, kteří měli smůlu nebo nebyli „úspěšní“, ale o oběti systému, který má dost prostředků na to, aby se o ně postaral.

 


autor / Markéta Vinkelhoferová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Amerika za katrem / Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová > NP č.403 > Téma čísla Spojené státy jsou zemí s největším počtem vězňů na světě. Vězení představuje instituci, která výrazně ovlivňuje tamní společnost, ekonomiku i kulturu. Jak funguje v praxi?   číst dále Vaše utrpení nebylo výjimečné / Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová > NP č.371 > Rozhovor Noam Chomsky patří mezi nejvýznamnější intelektuály současnosti. Jedinečnou příležitost promluvit si o hospodářské krizi, světové politice a východoevropském disentu jsme dostali na jeho domovské univerzitě, Massachusettském institutu technologie v Bostonu.   číst dále Jako koule u nohy / Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová > NP č.406 > Téma čísla Nejen při letošních studentských protestech v Česku zaznívala otázka zavedení školného. Podle jeho obhájců má vést ke zvýšení kvality vysokých škol a motivace studentů. Situace v USA tomu ale nenasvědčuje. Zpoplatněné vzdělání tu mimo jiné vedlo k obrovským problémům se zadlužením.   číst dále Když žene hlad / Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová > NP č.407 > Téma čísla Co vede lidi ke vzpourám? Důvodů může být hodně, ale pokud není co jíst a ceny potravin jsou vysoké, je to poměrně spolehlivý ukazatel přicházejících nepokojů. Co tedy čekat v situaci, kdy se o jídle mluví jako o nové ropě?   číst dále