NP č.391 > Pošli to dálPovstání na sítiDalibor Záhora

Tohle nepamatuje internet od tažení proti serveru The Pirate Bay. Nejprve se vypnula Wikipedie na protest proti snaze cenzurovat internet, následoval mezinárodní zátah na server Megaupload.

 

Vzápětí útočí hack-aktivisté Anonymous na servery americké vlády a další cíle. Útoky nepřestávají, naopak zesílily po podepsání mezinárodní protipirátské dohody ACTA. V Polsku vyšly do ulic tisíce lidí, aby bojovaly za zachování svobodného internetu, který ACTA umožňuje cenzurovat. A první protesty proti tajně připravené dohodě zažilo i Česko, včetně shození webu vláda.cz.

Co je ACTA a jaký by byl svět po jejím zavedení? Smlouva posiluje ochranu práv majitelů copyrightu, a to do absurdních rozměrů. Na hranicích čeká vaše přístroje prohlídka, musíte doložit, že každá empétrojka nebo obrázek byly nabyty legálně. Presumpce neviny neplatí. Máte čtečku knih? Smíte z ní číst jen vy, autorsky chráněný text nesmíte zapůjčit ke čtení kamarádovi ani babičce. Porušení jste povinni oznámit, jinak se stáváte spolupachatelem. Máte web či blog? Jestli do komentářů někdo umístí link na autorsky chráněné dílo, trestu neujdete.

Autoři ACTA jako by opisovali od tvůrců totalitních systémů. Ovšem skandální dokument byl již řadou států (včetně Česka) podepsán. Šance na jeho zastavení je nyní v Evropském parlamentu a v parlamentech národních. Bude to však stačit? Pokusy o omezování svobody neustávají. Naštval se už i zakladatel Pirátské strany Rick Falkvinge, podle kterého nestačí stále vést obranné boje a je nejvyšší čas přejít do protiútoku a podstatně omezit dobu chránění copyrightu. Lidé, kteří se v Evropě zvedli od klávesnic a vydali se říct nahlas svůj názor veřejně, jako by mu dávali za pravdu.

Pokud prohrajeme, zbývá nám aspoň naděje z aktuálního vtipu: „Až nás jednou všechny zavřou za stahování hudby, tak doufejme, že budeme rozděleni podle žánrů.“

 


autor / Dalibor Záhora VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA