NP č.374 > Pošli to dálHrdina, nebo terorista?Jaroslav Fiala

Konečně se dočkal. Třiaosmdesátiletý Kubánec Louis Posada Carriles byl zproštěn viny. Není to však jeden z několika desítek disidentů, které nedávno propustila Castrova vláda, nýbrž strůjce největšího teroristického útoku na západní polokouli před 11. zářím 2001. Soud v El Pasu v americkém státě Texas o jeho propuštění rozhodl na začátku dubna.

 

Co Carrilese tak proslavilo? Především bombový útok na let číslo 455 společnosti Cubana Airlines, při kterém zahynulo třiasedmdesát civilistů včetně žen, dětí a čtyřiadvaceti členů kubánského šermířského týmu. Letoun vzlétl 6. října 1976 z Barbadosu, ale do Havany už nedorazil. Po sérii dvou explozí se krátce po startu zřítil do moře. Piloti svým posledním manévrem zabránili smrti mnoha turistů na blízké pláži.

Carriles, jenž podle vyjádření amerického Národního bezpečnostního archivu patří k největším pachatelům násilí v posledních čtyřiceti letech, opustil po nástupu Fidela Castra Kubu a jako spolupracovník CIA se zúčastnil desítek utajených operací včetně příprav na vylodění v Zátoce sviní. V roce 1967 odjel do Venezuely, kde získal občanství a připojil se k místním tajným službám. Dokumenty CIA a FBI prokázaly, že patřil nejen ke strůjcům útoku na letadlo Cubana, ale také na další civilní cíle. Patřila k nim zejména série pumových atentátů v kubánských hotelích v devadesátých letech, jejichž následkem zemřel italský turista a dvanáct lidí bylo zraněno. Stojí za zmínku, že militantní miamská organizace Alpha 66 tehdy varovala turisty na Kubě, že je považuje za „ospravedlnitelné cíle vražd a únosů“. Carriles byl několikrát zatčen, propuštěn na svobodu a ve Venezuele dokonce uprchl z vězení. V roce 2000 se pokusil o neúspěšný atentát na Castra – při projevu na univerzitě v Panamě, kdy měl zahynout nejen nenáviděný Fidel, ale i stovky studentů. Kdo by si však myslel, že byl Carriles tentokrát v USA souzen za své teroristické činy, je na omylu. Čelil pouze obviněním za lhaní pod přísahou u pohovoru na imigračním úřadě. Carriles už je nyní v Miami, kde ho mnozí považují za hrdinu. Jeho dosavadní „trest“ spočívá v tom, že ho americké aerolinky nepustí na palubu žádného letadla.

 


autor / Jaroslav Fiala VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Chobotnice vrací úder / Stanislav Beránek > NP č.374 > Reportáž Liberec proslul spojením s korupcí a (ne)průhledným propojením politiky a soukromého byznysu. Někteří Liberečtí by na tuto pověst mohli být až jaksi hořce pyšní. Liberecká chobotnice inkasovala pár úderů v loňských komunálních volbách, ale už se začíná vracet do formy a je stále při chuti, ba co víc, začíná mít hlad.   číst dále Kdo vládne světu... / Alexandr Budka, Petr Pospíšil > NP č.374 > Téma čísla Torií spiknutí jsou desítky, vzájemně si odporují. Je velmi nesnadné a nemá ani smysl anžit se je propojit do jednoho smysluplného rámce. Představují spíše nesourodou sbírku různých představ, dokument představ o povaze moci.   číst dále Afrika křesťanská / Magdaléna Vaculčiaková > NP č.374 > Dějiny přítomnosti Kontinentem, kde křesťanství stále expanduje, je určitě Afrika. V životaschopném rytmu se zde mísí s ostatnímu náboženstvími. V připomínce oslavy Velikonoc v Ugandě by ale nemělo zapadnout, že jeho přijetí nemusí být jednoznačné.   číst dále Nahota v Chile / Martina Křížková > NP č.374 > Pošli to dál Pero, jež nečekaně skončilo v kapse českého prezidenta Václava Klause, prý nebylo obyčejné, ale posázené polodrahokamy. Konkrétně lapis lazuli. Chilská strana sice ujistila, že jim tento malý skvost nebude chybět, ale i tak by měl ztrátu Chilanům někdo nahradit. Nebo alespoň vyjádřit vděk za to, že měli při výběru dodavatele protokolárních psacích potřeb šťastnou ruku.   číst dále

Nejčtenější články autora

Přestat být cizincem / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.342 > Rozhovor Může se Vietnamec stát někdy Čechem? Jak daleko může zajít islamofobie v Evropě? Mohou Češi pomoci řešit izraelsko-palestinský konflikt? Kudy vede hranice mezi nekritickou vstřícnosti a strachem z cizího? Rozhovor s politologem Pavlem Baršou.   číst dále O mostech mezi hudbou a lidmi / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.379 > Téma čísla Spojení hudby a nejmodernějších technologií může vyústit do vzniku pozoruhodných nástrojů, léčby těžkých nemocí i poznávání sebe sama. Americký skladatel Tod Machover se o to pokouší už řadu let v sepjetí s vírou v lidskou tvořivost a změnu k lepšímu.   číst dále Pošlete pryč své vojáky! / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.373 > Dějiny přítomnosti Bývá přirovnávána ke známé barmské disidentce Su Ťij, ve Velké Británii obdržela cenu Anny Politkovské a západní média ji považují za jednu ze sta nejvlivnějších osobností loňského roku. Kdo je ta odvážná Afghánka, o které v Česku není moc slyšet?   číst dále Zlo, koště a bradavice / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.355 > Téma čísla Primitivové a rozvraceči versus normální a slušní lidé. Rozdělování společnosti na nesmiřitelné tábory obvykle provázelo hledání vnitřních nepřátel. Také současné hony na čarodějnice však mají své inkvizitory a oběti, jejichž role se mohou velmi rychle proměňovat.   číst dále