NP č.373 > Pošli to dálBobo for děkanPetr Pospíšil

Jména ministrových poradců znají obvykle jen nemnozí – opravdu zapálení pozorovatelé politického dění a snad i někteří novináři. V případě Ladislava Bátory, který se stal poradcem ministra školství, je ale situace jiná.

 

Především kvůli Bátorovi samotnému – aktivista ultrakonzervativního sdružení DOST má pestrou minulost, do níž patří i kandidatura do parlamentu za rasistickou Národní stranu. Ale také proto, že ministr Dobeš jej původně nechtěl jmenovat poradcem, ale prvním náměstkem. Do budovy, před níž ještě pár měsíců nazpět Bátora protestoval proti sexuální výchově, by nyní vcházel hlavním vchodem jako druhý nejvyšší muž hned po ministrovi.

Tento scénář vyvolal poprask a nástup Bátory na náměstkovskou židli nedovolil ani premiér. Zhrzený konzervativec dostal tedy alespoň náplast – funkci poradce. K té už premiér, sám proslulý sporným poradcem Jochem, nemohl říct ani popel. Své si o tom ovšem myslely vysoké školy a některé z nich svůj názor také vyjádřily. Jako první vydala prohlášení proti Bátorově roli Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, přidaly se další.

Bátora ovšem proti planému tlachání pseudoučenců našel zastání z nejpovolanějších. Na jeho stranu se totiž postavila nejen samotná hlava státu a profesor snad všech věd včetně klimatologie, Václav Klaus, ale také vyhaslá hvězda TV Nova a nastupující hvězda politické scény, Jana Bobošíková. Ta se zúčastnila debaty svolané na Bátorovu podporu na pražskou Novotného lávku 28. března a publiku, tvořenému zčásti také neofašisty, sdělila, že se Filozofická fakulta „zcela zdiskreditovala“. A pokračovala výzvou, aby ministr školství a prezident propříště pečlivě uvážili, komu dávají titul profesor, a politováním, že univerzity jsou samosprávné, a proto není možné situaci „řešit“.

Lze si zavzpomínat na doby, kdy Bobošíková jako pověřená šéfka „řešila“ situaci v jiné veřejnoprávní instituci, která se znelíbila mocným – rozdáváním vyhazovů směrem dolů a prokazováním servility směrem vzhůru. Zřejmě by se nyní ráda stala děkankou a osvěžila si zvyky ze své hvězdné hodiny slávy tentokrát na akademické půdě.

Politička, která v posledních volbách získala skoro čtyři procenta hlasů, jasně vzkázala, jak si představuje společnost: schopnosti nic neznamenají, důležitá je poslušnost vůči vrchnosti. A pokud někdo projeví nesouhlas, je třeba takovou situaci rychle a mocensky „řešit“. Nezávislost médií nebo vysokých škol? Zapomeňte. Můžeme být jen zvědaví, jakou podporu získá tahle představa o společnosti v příštích volbách.

 


autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Noční práce / Tomáš Havlín > NP č.373 > Téma čísla „TOP jsou top, s nima se nechci srovnávat. KGS jsou zase nejstylovější. Pokud jde ale o to, kdo je nejvíc vidět v ulici, tak jsme vyhráli,“ říká Plebe. Dnes v noci budeme doprovázet BE - nyní nejaktivnější pražskou graffiti skupinu neboli crew.   číst dále Za čisté město / Tomáš Havlín, Zuzana Brodilová > NP č.373 > Téma čísla Jihlavu předchází pověst jednoho z „nejpočmáranějších“ měst v republice. A také města, jehož radnice bojuje proti writerům nevybíravími metodami, aniž by jim nabídla jedinou legální plochu. To zní přitažlivě. Nejde ale jen o populistickou bublinu?   číst dále Vzít do ruky sprej... / Andrea Novotná, Zuzana Brodilová > NP č.373 > Téma čísla Graffiti patřilo k vedlejším produktům revoluce. Stylizované nápisy na zdech přiblížily Prahu západu dříve než nové supermarkety a silnice. Policie zpočátku příliš často zasahovat neuměla nebo nechtěla. Příslovečné betonové džungle sídlišť tak vytvořily ideální prostor pro vznik místních „crew“. Všeho do času?   číst dále A je to? Není. / Jan Stern > NP č.373 > Fejeton Mnozí jste již jistě pochopili, že patřím k velkým bojovníkům proti iracionalitě. Jako takový nemohu již dále mlčet o jednom z nejohavnějších tmářských rituálů orgiastického typu, jemuž se pravidelně mnozí mezi námi oddávají. Míním tím uklízení.   číst dále

Nejčtenější články autora

Kdo vládne světu... / Alexandr Budka, Petr Pospíšil > NP č.374 > Téma čísla Torií spiknutí jsou desítky, vzájemně si odporují. Je velmi nesnadné a nemá ani smysl anžit se je propojit do jednoho smysluplného rámce. Představují spíše nesourodou sbírku různých představ, dokument představ o povaze moci.   číst dále Nezastavujme v půli cesty! / Andrea Novotná, Petr Pospíšil > NP č.370 > Pošli to dál Vážený ministře financí (nebo kdo to u nás vlastně rozhoduje o pojmenování veřejných budov a prostranství), píšeme Vám v reakci na návrh některých pražských aktivistů, kteří již poněkolikáté odvážně a srdnatě prolomili atmosféru zastydlého čecháčkovství.   číst dále Běžný pojem spravedlnosti / Petr Pospíšil > NP č.485 > Pošli to dál Už loni v dubnu proběhla halasně vyhlašovaná policejní akce Fénix. Zatímco mytický ohnivý pták téhož jména prý vstane z popela, policejní akce se spíše do popela propadla. Z velkolepě vyhlašovaného odhalení celorepublikové sítě nebezpečných anarchistických teroristů zbyla pětičlenná skupina, která se scházela v bytě s dvěma policejními agenty. Zatímco agenti tvrdí, že dva členové skupiny plánovali útok na nákladní vlak, členové skupiny říkají, že se stali objektem policejní manipulace a že s agenty „hráli hru“ ve snaze je odhalit. K žádnému útoku přitom nedošlo. číst dále Zpověď nekuřáka / Petr Pospíšil > NP č.487 > Pošli to dál Vždy jsem se považoval za fanatického nekuřáka. Kouření mi (na rozdíl od mých dvou sourozenců) asi navždy znechutil pohled na otce, jemuž jsem se jinak obdivoval a u nějž jsem nemohl pochopit, že s kouřením chce přestat – a nemůže.   číst dále