NP č.370 > Pošli to dálNezastavujme v půli cesty!Andrea Novotná, Petr Pospíšil

Vážený ministře financí (nebo kdo to u nás vlastně rozhoduje o pojmenování veřejných budov a prostranství), píšeme Vám v reakci na návrh některých pražských aktivistů, kteří již poněkolikáté odvážně a srdnatě prolomili atmosféru zastydlého čecháčkovství.

 

čecháčkovství. Již v minulosti jsme je mohli obdivovat za kampaň, která zdůrazňovala, že radar je příliš malým příspěvkem celosvětové demokracii, svobodě a prosperitě a navrhovala umístit do České republiky rakety. Nyní prokazují svou odvahu na rovině symbolické politiky, když Vám adresovali návrh na pojmenování ruzyňského letiště podle amerického prezidenta Ronalda Reagana.

Pobouřilo nás mnichovanské kapitulantství českých novinářů, kteří nejapně namítali, že jedno letiště stejného názvu už je ve Washingtonu, a ve své malomyslnosti dokonce strašili národ, že jediným praktickým důsledkem bude ztrácení kufrů napříč Atlantikem. Zásadně nesouhlasíme! Je třeba si jasně zodpovědět otázku, jakou cenu jsme ochotni platit za svobodu. Čím je pravda a demokracie ve srovnání s několika ztracenými kufry?!

Odmítáme rovněž malověrný přístup některých historiků, kteří mají tu drzost tvrdit, že Reaganova politika k rozpadu sovětského impéria nepřispěla a že nebýt Gorbačova, mohla naopak vést ke katastrofě. Je přece nad slunce jasné, že z Říše zla nemůže vzejít žádné dobro.

Návrh našich kolegů naprosto podporujeme, přesto voláme: Nezastavujme v půli cesty! Vedle Reagana je mnoho jiných skvělých bojovníků za svobodu, které tento americký prezident podpořil finančně či zbraněmi. Ani na ně by se nemělo zapomínat. Navrhujeme pojmenovat po nich například příjezdové cesty na letiště – fádní název Evropská nám byl ostatně už dlouho trnem v oku.

Svou ulici by tak v Praze konečně získal například Usáma bin Ládin, léta podporovaný jako organizátor mudžáhidů bojujících proti Sovětům v Afghánistánu. Pravda, toto spojenectví se trochu zvrtlo, ale to nic nemění na potřebě uctít památku společného boje proti ateistickým komunistům.

Zapomenout by se nemělo ani na Saddáma Husajna, jemuž Američané poskytovali zbraně proti Íránu. I zde nastaly komplikace, když se Američané snažili zbraně zpětně dohledat, ale vzhledem k tomu, že oba přátelé už jsou po smrti, je čas vzpomenout spíše na to dobré.

A konečně bychom mohli uctít památku Pol Pota. Víme, škarohlídi namítnou, že se jedná o nejotřesnějšího komunistického diktátora všech dob, a budou připomínat jeho genocidu v Kambodži. Reagan ho ale podporoval prot i Vietnamu – a pilí ř svobody se přeci nemohl mýlit.

Vážený pane ministře, věříme, že naši důvěru nezklamete a Praha se brzy bude moci pyšnit nejen letištěm pojmenovaným po předním bojovníkovi proti Říši zla, ale také ulicemi, které hrdě ponesou jména jeho předních spojenců.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

S válkou uvnitř sebe / Tomáš Havlín > NP č.370 > Rozhovor Večer předtím přiměl publikum koncertu v pražském Crossu, aby se sborově dožadovalo svobodné Palestiny. Den nato už byl připravený k rozhovoru o politice i životě v Anglii. Rapper britsko-iráckého původu, Lowkey.   číst dále Hlubočepy na poprvé / Martina Křížková > NP č.370 > Reportáž Masopust se v staročeském duchu slavil sedm set let. S nástupem komunistů pozbyl na významu. Tradice se nyní na mnoha místech pomalu obnovuje, i když mění formu a získává nový obsah.   číst dále On-line osud, s. r. o. / Jan Stern > NP č.370 > Fejeton Má matka mi dala velký dar. Kdysi si přesně zapamatovala čas mého narození. Nevím, co ji přimělo v nemocnici na Bulovce právě v této osudové chvíli pohlédnout na hodiny, zřejmě uvažovala, zda stihne ještě zhlédnout nový díl Nemocnice na kraji města, nicméně díky tomuto jejímu zvláštnímu zájmu v životě nemusím bloudit. Mohu si nechat zpracovat nativní horoskop a dnes již dokonce zdarma a on-line.   číst dále Stopy odcizení / Andrea Novotná > NP č.370 > Téma čísla Andrea Novotná se přihlásila na facebook. Cítila se izolovaná mezi kamarády, kteří pořád mluvili o „skupinách“, „statusech“ a „lajkování“. Svoboda nebýt na fcb je fajn, ale je to jako s tou televizí: můžete na ni nekoukat, ale jste obklopeni lidmi, kteří ji sledují.   číst dále

Nejčtenější články autora

Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Na okraji zájmu, v centru dění? / Andrej Bakšiš, Andrea Novotná > NP č.398 > Téma čísla Bude tomu dvacet let od summitu v Riu a jeho závazků k trvalé udržitelnosti. Můžeme zavzpomínat, nebo se zeptat: Ukázala se pozornost k životnímu prostředí jako trvale udržitelná?   číst dále