NP č.359 > Téma číslaLetná posedméJitka Hudcová

Zaplněné lavice, zahraniční hvězdy i bohatý program pro děti. Do letenských sadů se posedmé vrátil festival nového cirkusu a divadla Letní Letná.

 

Kdo se na festivalu pohyboval během dne a neměl s sebou žádné dítě, začal si po chvíli připadat přinejmenším podezřele. Zdá se, že Letní Letná je oázou dětí a jejich rodičů. Program denně nabízel nejen kolem čtyř představení pro děti, ale i řadu workshopů se zajímavými lidmi.

Mezi jednotlivými stany se prohánějí caparti s papírovými maskami vlastní výroby, jiní válejí sudy ze stráně. Louka za dětskou scénou pak vypadá jako líheň budoucích cirkusových umělců. Pod vedením lektorů z centra Cirqueon se učí žonglování, akrobacii a jiným cirkusovým dovednostem.

Neodradí je ani špatné počasí. Natáhnou pláštěnky, jdou vyrábět masky a loutky do výtvarné dílny nebo se ukryjí ve stanu označeném jako Café bar. Hučí to tu jako v úlu. Před pátou se všichni zvednou a přesunou se do blízkého šapitó, ve kterém zanedlouho začne hudebně klipové představení Popeláři jedou od Buchet a loutek, souboru, který na festivalu vystupuje každoročně už od jeho počátku. Pláč se ozve hned po zaznění prvních úderů činelů, ale utiší se, když herci začnou pomocí loutek vyprávět příběh plyšového medvídka, kterého popeláři nalezli za popelnicí. Většina dětí je nadšena a u pokladen prosí rodiče o lístky na další představení. Nejsou nejlevnější: rodinná vstupenka stojí 240 Kč, samostatný lístek na dětská představení 70Kč.

 

TÁNÍ

Festival dává prostor i dosud nepříliš známým novocirkusovým umělcům. V rámci programu OPEN STAGE 2010 může s krátkou produkcí vystoupit kdokoli. Kromě toho je k vidění i absolventské představení dvou studentek Katedry pantomimy pražské HAMU Postav na čaj! (Cirkus Mlejn), které je milým překvapením. Jde o jednoduchou grotesku o dvou dívkách, které si vaří čaj. Zatímco venku panuje ukrutná zima a ony se příšerně nudí, dělají si aspoň naschvály. Uplatňuje se zde akrobacie na visuté hrazdě, závěsných šálách, balancování na míči nebo žonglování. Přestože představení by šlo lecos vytknout, například hudební dramaturgii, ve své skromnosti a jednoduchosti je vlastně sympatické.

 

ZAHRANIČNÍ HVĚZDY

„Kasovním trhákem“ festivalu však budou nejspíš i nadále zahraniční soubory. Před šapitó, ve kterém od devíti hodin vystupuje francouzský soubor Cahin Caha se svým nejnovějším představením REV, se již před osmou začínají řadit první diváci. Trochu mě to znejistí, překontroluji proto program a zjišťuji, že žádné představení nezačíná ani v osm, a dokonce ani v půl deváté. Než se nadějeme, fronta sahá až za roh a pokračuje potemnělou alejí vedoucí směrem ke Špejcharu. Skoro to vypadá, že by se vyplatilo vzít si s sebou karimatku a udělat si malý piknik. Trochu panikařím při představě takového davu vměstnaného do jednoho stanu, ale nakonec to není tak hrozné. Diváci jsou rovnoměrně rozmístěni ve dvou půlkruzích podél centrální hrací plochy. Vystoupí sám režisér Daniel Gulko a představení uvede v roztomilé češtině.

Během následující hodiny a půl jsme svědky perfektních pohybových a akrobatických kreací a klaunských výstupů. Velkou část představení tvoří živá hudba, postavená na žánru tzv. motetu, což je hudební styl 13. století. Přes všechnu podívanou jsem však z představení, které je prý inspirováno Dvorními šašky od Viktora Fischla, trochu rozpačitá. Publikum je ale nadšené a tleská dlouho a unisono.

Festival Letní Letná se těší stále vzrůstajícímu diváckému a mediálnímu zájmu. Letos se zmínky o festivalu objevily v tolika českých denících, týdenících, v odborných periodikách i časopisech pro ženy, že výstřižková služba bude mít dlouho co dělat. Všechna představení, která jsem v rámci festivalu navštívila, byla plná (!). Nelze jinak, než to pořadatelům přát a těšit se na další ročníky.

 

Autorka je studentkou DAMU.

 


autor / Jitka Hudcová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Kdo nemá gen? / Tomáš Havlín > NP č.359 > Pošli to dál Zatímco v Česku dozněl prvotní mediální zájem o Romana Jocha a chvění přetrvává už jen v určité části společnosti, v Německu se naplno rozhořela kontroverze kolem tamního politického „provokatéra”, Thilo Sarrazina.   číst dále Ruce pryč od pumpiček / Jan Stern > NP č.359 > Fejeton Tento časopis existuje na podporu bezdomovců. Je v tomto ohledu dosti nevyvážený, neboť podporu bychom potřebovali spíše my, kdo dosud bezdomovci nejsme. My jsme totiž politováníhodní nevolníci. Koho? Krávovin, které zaplavily naše byty a my nemáme sílu je vypudit.   číst dále Chytni si svého hašišáka / Petr Pospíšil > NP č.359 > Pošli to dál Mládežník v potrhané mikině s kapucí s nepřítomným výrazem (nakreslený tak, aby co nejvíce připomínal hejkala nebo jinou podivnou postavu z pohádek a večerníčků), pochopitelně potahující ze svého jointa a k němu přistupující nekompromisní příslušník Policie ČR. To je úvodní ilustrace osmistránkového taháku, který pro policisty vydala Národní protidrogová centrála, aby jim připomněla, co je skutečným nebezpečím.   číst dále Rovnost, volnost, bratrství podle Sarkozyho / Alexandr Budka > NP č.359 > Pošli to dál Vyhošťování Romů z Francie se stává pomalu trvalkou zahraničních rubrik a tak nezbývá, než abych také zaujal rozhodné stanovisko. Více než rozhorlení ve mně však celá záležitost vzbuzuje rozpaky. A mnohé otázky.   číst dále