NP č.358 > Pošli to dálPlán až příliš akčníAlexandr Budka

Je už to taková hezká předvolební tradice, že se radní začnou okázale starat o každodenní drobné starosti prostých obyvatel a nějakým rázným opatřením se pokusí prudce zvednout kvalitu života v našem hlavním městě. Jinde k tomuto účelu slouží správně načasovaná oprava chodníku nebo obecní cesty, v Praze, která je neustále rozkopaná až běda, se řeší bezdomovci.

 

V posledních téměř třech letech se s přesností dobře vrženého bumerangu pravidelně zjevoval materiál zvaný Akční plán řešení bezdomovecké problematiky. I na stránkách našeho časopisu jsme se mu nejednou podrobně věnovali. Postupně se z něj stal jakýsi přízrak, který se zjevil vždy, když bylo třeba prokázat, že radnice má koncepci a koná. Nebyl však oficiálně schválen, takže se nevědělo jak, kdy a zda vůbec někdy něco se podle něj bude realizovat. Za nemalé peníze v něm totiž jeho autoři shromáždili množství nápadů, z nichž některé zněly celkem rozumně, jiné vysloveně populisticky. Na některé odborníci namítali, že jsou nerealizovatelné, ať už z důvodů praktických, legislativních nebo finančních, mnohé vzbuzovaly nevoli neziskových organizací, poskytujících sociální služby.

Nakonec byl tedy Akční plán pro léta 2010 až 2013 schválen, stalo se tak 17. 8., po mnohých odkladech, způsobených mimo jiné propadem tunelu Blanka. Nelze naneštěstí říci, že by se léta zrání na Akčním plánu nějak pozitivně projevila. Byla sice zřízena poradní komise složená ze zástupců neziskovek, ale přesto v plánu kontroverzní nápady zůstaly. A jeden dokonce přibyl. Slavný předměstský záchytný tábor pro bezdomovce vzbuzuje podezření, že slouží panu radnímu Janečkovi zejména k tomu, aby vytvořil mediální clonu, pod jejímž příkrovem projdou nepovšimnuty daleko zásadnější neblahé změny. Náklady na Akční plán totiž dosahují 18 milionů a tyto peníze se mají podle slov radního Janečka ušetřit „zefektivněním poskytování finančních prostředků poskytovatelům sociálních služeb“ a „novou filozofií poskytování těchto prostředků“, kdy „grantová řízení by měla být z určité části nahrazena veřejnými zakázkami, při nichž se bude na základě stanovených kritérií rozhodovat o nejlepším realizátorovi potřebné sociální služby.“

Naštěstí se blíží volby a jak se zdá, pražská ODS svou dějinnou příležitost k tvorbě bezdomovecké politiky propásla. Akční plán dost možná zůstane tím, čím byl od počátku – drahým cárem papíru. Šéf pražské TOP 09 František Laudát totiž myšlenku táborů na periferii odmítá a i jinak jeho rétorika zní rozumněji. A rozumné řešení situace lidí bez přístřeší bude Praha skutečně potřebovat. Radní se sice rádi chlubí, že Praha je čtvrtým nejbohatším regionem Evropy, k čemuž ostatně spíše než oni přispěli Karel IV. a Rudolf II., ale úroveň sociálních služeb tomu ani zdaleka neodpovídá. A to ještě většinu bezdomovců ve srovnatelných evropských metropolích tvoří přistěhovalci a běženci, zatímco Praha není schopná se postarat ani o své vlastní občany, natož aby přijala svůj díl odpovědnosti za ty, kteří přilákáni ze všech koutů světa, svou nádenickou prací přispívají k její prosperitě.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA