NP č.350 > Pošli to dálCírkev a dětiAlexandr Budka

Nechte maličkých přicházet ke mně, pravil Ježíš. Nyní se však zdá, jakoby bylo lepší děti do kostela nepouštět. Sexuální skandály v katolické církvi se vracejí jako bumerang.

 

Už mnohokrát bylo zopakováno, že zametání pod koberec nic neřeší a jen zhoršuje následky, ale zdá se, že církevní představitelé se stále nepoučili a krizovou komunikaci příliš nezvládají. Celá věc se tak může jevit daleko horší než je a dochází k nejrůznějším účelovým interpretacím a zevšeobecňování. To ale rozhodně není argument pro to, aby církevní autority opět propadly sebelítosti a celou záležitost označily za pletichy nepřátel víry.

Pedofilů v řadách kněží rozhodně není víc, než v jiných profesích přicházejících do styku s dětmi, to je třeba zdůraznit. Není jich tam ale ani výrazně méně a duchovní stav sám o sobě nijak nechrání před lidským selháním. Naopak, život bez rodiny a exponovaná pozice morální autority, kterou zároveň okolí podrobuje nemilosrdnému zkoumání, je psychicky velmi náročná. Zatímco mnohé pomáhající profese mají k dispozici systém konzultací, supervizí, odborné podpory a vzdělávání, kněží jsou často ponecháni na holičkách.

Je třeba otevřeně přiznat, že kněžství je dnes v hluboké krizi. Mladí lidé obtížně hledají motivaci k tomuto povolání a kamenem úrazu je často celibát. „Jít na kněze“ dříve představovalo slibnou kariéru, přitahující i nepříliš duchovní jedince. Dnes si však nelze příliš vybírat a kvůli celibátu kněžství často přitahuje osobnosti s všelijak pochroumanou sexualitou, toužící tak uniknout před problémem. Selhání je pak otázkou času.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Rakev pro hlavu státu / Petr Procházka > NP č.350 > Referát Osudy Nigérie se v mnohém podobají osudům jiných afrických států. I ona se potýká s politickou a ekonomickou nestabilitou, která je smutným dědictvím kolonialismu. Měla alespoň to štěstí, že se jí dostalo nezávislého hlasu, který žádný politický režim nedokázal zcela umlčet. Jeho odkaz je stále živý.   číst dále Doučovací kurz živočichopisu / Jan Stern > NP č.350 > Fejeton Milí žáci, v dnešní době zostřeného boje o zaměstnání je třeba se neustále vzdělávat. Nový Prostor vám podává pomocnou ruku a zvláště na této stránce, jak jste jistě již zaznamenali, si můžete pravidelně doplnit kvalifikaci způsobem, jaký jinde nenajdete. Naše postgraduální vzdělávací kurzy jsou natolik výjimečné, že dle mnohých nelze poznatky z nich v běžné realitě vůbec uplatnit. Natolik jsou luxusní a specializované.   číst dále Praha antibezdomovecká / Marek Čaněk > NP č.350 > Pošli to dál Na stovkách reklamních laviček na pražských zastávkách MHD v Praze byla v březnu postava ležícího bezdomovce. Stálo na nich: „Půjčíš si? Zaplatíš!“   číst dále Plameny pod Olympem / Tomáš Procházka > NP č.350 > Dějiny přítomnosti O Řecku se dnes nejčastěji mluví jako o zemi propadu a krize - a obvykle také jako o státu, který si žil "nad poměry" a teď by za to měli jeho obyvatelé zaplatit. Statisíce obyčejných Řeků s tím ovšem nesouhlasí a navrhovaná úsporná opatření odmítají. Protest myslí vážně. A tak se nejen stávkuje, ale také hoří auta a v ulicích se staví barikády.   číst dále

Nejčtenější články autora

Bezvětří v českých lesích / Martina Křížková, Alexandr Budka > NP č.371 > Reportáž „Podnikání“ za hranicí zákona se v Česku zřejmě vyplácí. Případ cizinců zneužívaných při práci v lesích, na který upozornil NP letos v lednu, se policii stále nedaří úspěšně prošetřit. Stejně jako předchozí aktivity hlavních aktérů.   číst dále Vítejte pryč / Andrea Novotná, Alexandr Budka > NP č.360 > Téma čísla Na adresu magistrátu padala v létě obvinění - tentokrát ale ne z finančních machinací. Byla ještě závažnější. Magistrát prý chce vyhnat pražské bedomovce do něčeho, co ze všeho nejvíc připomíná koncentrační tábor. Přehnané tvrzení? Pokud ano, pak jen trochu.   číst dále Tichý vítr z hor / Tomáš Havlín, Alexandr Budka > NP č.383 > Rozhovor Jaromír Švejdík je na první pohled nenápadný člověk. Ale při bližším ohledání za ním stojí nejen kapela Priessnitz a netrpělivě očekávaný Alois Nebel, ale v jistém smyslu i celý „magický“ Jeseník.   číst dále Hlídat si svůj dvorek / Silvie Kratochvílová, Alexandr Budka > NP č.341 > Téma čísla Pokud nechcete, aby developeři zastavěli zdravé lesy, a připadá vám divné, že by kousek od historické památky měl stát nevzhledný Lidl, pak je namístě zajímat se o změnu územního plánu celé České republiky. Politika územního rozvoje má být přijata za dva roky.    číst dále