NP č.350 > Pošli to dálPraha antibezdomoveckáMarek Čaněk

Na stovkách reklamních laviček na pražských zastávkách MHD v Praze byla v březnu postava ležícího bezdomovce. Stálo na nich: „Půjčíš si? Zaplatíš!“

 

Marketingové poselství kampaně Asociace občanských poraden a pražského Magistrátu je na první pohled jasné. Lidé mají zvažovat, jestli a za jakých podmínek si půjčí peníze, protože by se jim to mohlo vymstít. Občanským poradnám v posledních letech roste počet lidí, kteří se potýkají se splácením dluhů. Tento trend prý vyžaduje drastický způsob sdělení. Dlužníci mohou skončit až na ulici.

A kdo by měl zájem skončit jako pražský bezdomovec? Solidaritu ze strany města a většiny občanů nelze očekávat. Nedávno se v Novém prostoru (č. 345) psalo o tom, jak jsou nedostatečně dotované sociální služby pro lidi bez domova. Na kampaň, která zjednodušeně staví bezdomovce do role strůjců vlastního neštěstí, ale magistrát peníze vydá. Zapadá to do vize pražské ODS a jejich „Prahy bezpečné“.

Kampaň proti zadlužování plní svůj účel v tom, že upozorňuje na závažný problém. Kromě toho má však řadu vedlejších dopadů, o kterých asi její tvůrci nepřemýšleli. Alespoň je ale možné si na tomto případě znovu uvědomit, jak je veřejný prostor zastávek zaplevelen reklamními lavičkami. Pražané a obyvatelé dalších přibližně sto třiceti měst v Česku, kde je možné je nalézt, by si však zasloužili lavičky, jejichž účelem není něco prodávat, ale na kterých se místo toho dá pohodlně sedět. Vytvoření nových laviček (model na sezení) by mohlo v době ekonomické krize dát práci alespoň pár lidem.

 


autor / Marek Čaněk VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Doučovací kurz živočichopisu / Jan Stern > NP č.350 > Fejeton Milí žáci, v dnešní době zostřeného boje o zaměstnání je třeba se neustále vzdělávat. Nový Prostor vám podává pomocnou ruku a zvláště na této stránce, jak jste jistě již zaznamenali, si můžete pravidelně doplnit kvalifikaci způsobem, jaký jinde nenajdete. Naše postgraduální vzdělávací kurzy jsou natolik výjimečné, že dle mnohých nelze poznatky z nich v běžné realitě vůbec uplatnit. Natolik jsou luxusní a specializované.   číst dále Co čekat od psychoterapie? / Zbyněk Vybíral > NP č.350 > Téma čísla Psychoterapie není ani psychologie, ani psychiatrie, ani šamanismus. Není to grafologie, věštění z karet, ani diagnostika. O co se tedy jedná?   číst dále Církev a děti / Alexandr Budka > NP č.350 > Pošli to dál Nechte maličkých přicházet ke mně, pravil Ježíš. Nyní se však zdá, jakoby bylo lepší děti do kostela nepouštět. Sexuální skandály v katolické církvi se vracejí jako bumerang.   číst dále Jak se vyznat v mlze / Ester Danelová > NP č.350 > Téma čísla Psychoterapie je na světě už víc než sto let a miliony lidí o ní přesto nevědí skoro nic. Stejně jako nerozlišují mezi hurikánem a tornádem, neznají ani rozdíl třeba mezi kognitivně behaviorální a attachmentovou terapií. A doopravdy není důvod... dokud nezačnou potřebovat pomoc.   číst dále