NP č.350 > Téma číslaChvála psychoterapieEster Danelová

Vědecký materialismus nechtěl s psychoterapií kamarádit. A tak odešla relativně potichu do míst, kde ji nešlo moc vidět. Skoro by se mohlo zdát, že nebyla - ale byla. Teď už to víme. Nakolik však po odpískání vědeckého materialismu opravdu zdomácněla?

 

Generaci našich otců bylo naprosto jasné, že ke cvokařům chodí jenom cvoci – a o takovou nálepku není důvod stát. Duševně blbnout byla daň z přepychu a musel to být už jó důvod, co by je přinutil vykecávat se před nějakým chytrolínem. Naše generace nemá důvod svým otcům nevěřit. Na druhou stranu ale ve filmech vidíme, že v Americe chodí ke cvokaři každý druhý. Znamená to snad, že je Severní Amerika degenerovaná? Možná ne. Možná je pravda někde uprostřed. Že bláznit je lidské a že každý z nás by na sobě jistě našel nějakou specialitu, na které je přece jen možno pracovat. Nemá cenu dělat z toho holywoodské drama. Ale umí to být krásné: víc rozumět sám sobě i lidem kolem sebe a umět pracovat s vlastními danostmi a limity, o kterých jsme předtím třeba ani nevěděli.

„Vy máte ale krásnou strukturu obranných mechanismů,“ říká Leonardovi Di Caprio na Prokletém ostrově Dr. Cawley. A to je právě to, co většinu psychoterapeutů na jejich práci baví. Někdo miluje umatlané vrčící motory, někoho baví čísla a vztahy mezi nimi, jiného fascinuje hrát si se slovy, notami či drátky. No a psychoterapeuty – ať už „to“ pojmenují jakkoli – baví objevovat v každém člověku znova a znova tu nevyzpytatelnou strukturu zasazenou vždy do jiných vztahů, v jiném prostoru a čase, tak stejnou a tak jinou, než kdy předtím viděli.

 

ANI RYBA ANI RAK

Z určitého pohledu je psychoterapie věda, jako každá jiná: jejím cílem je nacházet a ověřovat nejelegantnější a nejefektivnější cesty, jak léčit a ulevovat pacientům s konkrétními poruchami a hlavně – pak po těch cestách spolu s nimi kráčet. Sledujeme, jaká slova, gesta či chování ten který člověk od terapeuta potřebuje, bádáme, jak a v závislosti na kterých událostech dochází ke změně. Snažíme se zachytit styl nejslavnějších terapeutů: rozkouskovat chování léčitelů duše na drobné měřitelné fragmenty a sledovat, co který z nich dělá – a co to pak dál „dělá“ s pacientem. Jak efektivně se nám daří léčit? Která z cest je nejlepší? A bude zlepšení trvalé? Samá to vědecká otázka.

Jistě však už sami cítíte, že ta věda je hodně specifická. Výkon psychoterapie obsahuje totiž i kus umění ve vší jeho nepopsatelnosti a stejně tak, jako potřebujete „buňky“ na matiku, i k psychoterapii potřebujete určité podivné a jen obtížně definovatelné nadání. Dobrou terapii se nejde jen tak „naučit“. Popravdě, bylo by to přece smutné, kdyby „odvětví“ založené na schopnosti intenzivního léčivého kontaktu s druhým člověkem šlo takto mechanizovat.

 

FREUD A PO FREUDOVI

Historie praví, že výzkum přišel až jako druhý: aby terapie nebyla jen anarchistickým počinem charismatických velikánů, ale abychom jí porozuměli a dokázali jí využít v co možná nejplnější šíři. Dědictvím oněch velikánů jsou pak jednotlivé způsoby léčby, do kterých nesmazatelně otiskli svoji osobnost: začíná to Freudem a psychoanalýzou a sága se zamotává při každém objevném zvolání: „Ne, pane Freude, jde to i jinak.“

Tuny knih se snaží zachytit tu melu, co nastala. Po Freudovi Jung a vedle Junga Adler a taky Ferenczi… než bychom se dostali k dnes silnému trendu Kognitivně behaviorální psychoterapie nebo k mému oblíbenému Gestaltu, ke směrům orientovaným na existenciální otázky či potažmo k hnutí integrace, jež se snaží definovat to nejlepší z nejlepšího, všichni bychom u toho zestárli. Definice a charakteristiky jednotlivých směrů jsou mnohdy dlouhé, náročné a zčásti také nudné. Jasnější linie ale možná prokoukne právě když nezapomeneme, že historie psychoterapie je příběh. Příběh o hledání jádra lidské duše a podstaty jednotlivých lidských problémů.

Ve velkém se začal psát před sto lety a u jeho zrodu stál jediný muž. Po něm ale přicházeli postupně další a další lidé, kteří třeba právě díky jeho myšlenkám poznali, že si o člověku, jeho potřebách, touhách a anatomii lidské duše, myslí něco jiného. V tomto tvořivém dialogu vznikla mozaika, kterou máme dnes před sebou. Některé kameny jsou do ní zasazené už dlouho a pevně, některým se ještě může stát, že z ní vypadnou. Každý je jinak barevný, jinak tvarovaný a jinak vyniká, ale mozaika dává smysl jen dohromady. Hledání „psychoterapie pro sebe“ tak z mého pohledu není hledáním toho objektivně nejlepšího, co svět psychoterapie vydal, ale „pouze“ něčeho, čemu se dá věřit, a co nejvíc odpovídá tomu, kde se cítí doma ten, kdo hledá.

 

DO ŘÍMA

Americký filosof Rescher brojí proti neustálému hledání konsensu. Mluví o nutnosti pluralismu – o potřebě přiznání, že každá podstatná otázka připouští množství platných a přesto vzájemně výlučných odpovědí. A duše je složitá a otázky s ní související jsou důležité. Právě proto se ani v psychoterapii nedá snadno najít ta „pravá“ a jediná cesta nebo oddělit zrno od plev. Dá se ale hledat… a hledat už není jen výsadou „cvoků“. Dnes už můžou všichni.

Název článku jsem si zcela nestydatě propůjčila od jednoho z nejlepších a nejmilovanějších terapeutů současnosti, profesora Irvina Yaloma z Kalifornie. Je to titul jedné z jeho mimořádně čtivých, jednoduchých a přitom neuvěřitelně poučných knih. Knih o psychoterapii. Kterou je za co chválit.

 


autor / Ester Danelová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Za posledním sněhem / Tomáš Havlín > NP č.350 > Reportáž Z polabské nížiny vyráží do brzkého rána modrý transit. Míří do Krkonoš a sedí v něm pět dětí. Romských. Jedou na lyže, to je přece normální...   číst dále Doučovací kurz živočichopisu / Jan Stern > NP č.350 > Fejeton Milí žáci, v dnešní době zostřeného boje o zaměstnání je třeba se neustále vzdělávat. Nový Prostor vám podává pomocnou ruku a zvláště na této stránce, jak jste jistě již zaznamenali, si můžete pravidelně doplnit kvalifikaci způsobem, jaký jinde nenajdete. Naše postgraduální vzdělávací kurzy jsou natolik výjimečné, že dle mnohých nelze poznatky z nich v běžné realitě vůbec uplatnit. Natolik jsou luxusní a specializované.   číst dále Expertem na vlastní život / Jakub Černý > NP č.350 > Téma čísla Terapeut je vědoucí specialista, jeho klient zas nevědomý laik. Přes bouřlivý vývoj psychoterapie se na tomto rozdělení dlouho nic zásadně nezměnilo. Až se objevila postmoderna.   číst dále Jak se vyznat v mlze / Ester Danelová > NP č.350 > Téma čísla Psychoterapie je na světě už víc než sto let a miliony lidí o ní přesto nevědí skoro nic. Stejně jako nerozlišují mezi hurikánem a tornádem, neznají ani rozdíl třeba mezi kognitivně behaviorální a attachmentovou terapií. A doopravdy není důvod... dokud nezačnou potřebovat pomoc.   číst dále