NP č.350 > Téma číslaCo čekat od psychoterapie?Zbyněk Vybíral

Psychoterapie není ani psychologie, ani psychiatrie, ani šamanismus. Není to grafologie, věštění z karet, ani diagnostika. O co se tedy jedná?

 

Je to pomoc druhým lidem v nejrůznějších problémech včetně duševních nemocí, přičemž se používají nelékové prostředky k tomu, aby se druhý člověk dostal do lepšího psychického stavu. Může to ale také být „jen“ provázení člověka složitým obdobím, založené na rozhovorech. Někdy se může méně mluvit a více cvičit, mlčky si představovat něco krásného, zkoušet si zachovat se jinak, kreslit, muzicírovat nebo třeba… hrát divadlo.

V momentě, kdy se rozhodnete psychoterapii vyzkoušet, je třeba jednat s rozmyslem. Situace na „trhu“ s terapiemi je bohužel nepřehledná a psychoterapii často nabízejí i lidé, kteří neprošli potřebnou profesionální přípravou. Je proto vždycky užitečné zjistit si, co terapeut vystudoval a jaký výcvik ukončil.

Seriozní pomoc můžete očekávat spíše tam, kde se setkáte s označeními: gestalt terapie, dynamická psychoterapie, kognitivně behaviorální, na osobu zaměřená, prožitková, rodinná, systemická, existenciální, logoterapie. Solidní pověst a dlouhou tradici má terapie analytická (podle Junga) i psychoanalýza (od Freudových dob se výrazně proměnila). Opravdoví psychoterapeuti vás do ničeho nenutí, mají pochopení a nedávají laciné rady.

Ti i ti – tedy odborníci praví, s výcvikem, a na druhou stranu „terapeuti“ nepraví, často samozvaní – mohou pracovat dobře, ale také špatně. Profesionální psychoterapeuti však přece jenom skýtají jisté pojistky. Musejí dodržovat etický kodex a jsou pod větší kontrolou odborné komunity. Existují zde etické komise, kam můžete v případě jejich pochybení podat stížnost.

Pokud budeme ochotni něco pro to dělat, za pomoci psychoterapeuta se zvýší pravděpodobnost, že si v těžké situaci pomůžeme. Že se v něčem změníme. Že se budeme líp cítit, méně bát, lépe usínat, netýrat se tolik negativními myšlenkami. Možná budeme i klidnější. Najdeme někoho, kdo se nám bude snažit rozumět, kdo nás bude chápat. To není málo. A když nás povede ke změnám, tím líp.

A co bychom od psychoterapie očekávat neměli? Zázrak. Rychlé vyléčení. Změnu celé své osobnosti. Změnu chování partnera. To, že nám někdo dá radu, „jak na něho“. A ještě něco. Psychoterapii za vás neodpracuje psychoterapeut. Budete muset přiložit ruku k dílu...

 

Autor působil 14 let jako psychoterapeut v poradenské praxi, dvacet let je šéfredaktorem časopisu pro psychoterapii.

 


autor / Zbyněk Vybíral VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Doučovací kurz živočichopisu / Jan Stern > NP č.350 > Fejeton Milí žáci, v dnešní době zostřeného boje o zaměstnání je třeba se neustále vzdělávat. Nový Prostor vám podává pomocnou ruku a zvláště na této stránce, jak jste jistě již zaznamenali, si můžete pravidelně doplnit kvalifikaci způsobem, jaký jinde nenajdete. Naše postgraduální vzdělávací kurzy jsou natolik výjimečné, že dle mnohých nelze poznatky z nich v běžné realitě vůbec uplatnit. Natolik jsou luxusní a specializované.   číst dále Praha antibezdomovecká / Marek Čaněk > NP č.350 > Pošli to dál Na stovkách reklamních laviček na pražských zastávkách MHD v Praze byla v březnu postava ležícího bezdomovce. Stálo na nich: „Půjčíš si? Zaplatíš!“   číst dále Jak se vyznat v mlze / Ester Danelová > NP č.350 > Téma čísla Psychoterapie je na světě už víc než sto let a miliony lidí o ní přesto nevědí skoro nic. Stejně jako nerozlišují mezi hurikánem a tornádem, neznají ani rozdíl třeba mezi kognitivně behaviorální a attachmentovou terapií. A doopravdy není důvod... dokud nezačnou potřebovat pomoc.   číst dále Rakev pro hlavu státu / Petr Procházka > NP č.350 > Referát Osudy Nigérie se v mnohém podobají osudům jiných afrických států. I ona se potýká s politickou a ekonomickou nestabilitou, která je smutným dědictvím kolonialismu. Měla alespoň to štěstí, že se jí dostalo nezávislého hlasu, který žádný politický režim nedokázal zcela umlčet. Jeho odkaz je stále živý.   číst dále