NP č.346 > Pošli to dálTichý, nebo upovídaný Američan?Jaroslav Fiala

„Pravidla musí zavazovat. Násilí musí být potrestáno. Slova musí opět něco znamenat,“ říkával v předvolebních projevech Barack Obama. Je tomu více než rok, co nastoupil do prezidentského úřadu, ale média dnes na jeho adresu nešetří kritikou.

 

„Pravidla musí zavazovat. Násilí musí být potrestáno. Slova musí opět něco znamenat,“ říkával v předvolebních projevech Barack Obama. Je tomu více než rok, co nastoupil do prezidentského úřadu, ale média dnes na jeho adresu nešetří kritikou. Podle britského listu The Guardian poklesla Obamova popularita po jednom roce tak výrazně, že lze situaci srovnat snad jen s padesátými lety a jeho předchůdcem, republikánským prezidentem Dwightem D. Eisenhowerem. Na počátku přitom byla obrovská očekávání. I Američané silně cítili, že po osmi letech kontroverzní vlády nastal čas na změnu. Obama dokázal oslovit mladou generaci a přesvědčoval nevěřící Tomáše úderností svých projevů.

Nejen v proslovech v Praze a Káhiře Obama odmítl manicheismus svého předchůdce, George W. Bushe, a dal mnoha lidem naději na politickou změnu. Možná je brzy na kategorické soudy, zatím ale zůstalo hlavně u slov. Na domácí půdě se Obama pokouší prosadit zdravotnickou reformu a zmírnit dopady hospodářské krize, jenže výsledek zůstává velkou neznámou, stejně jako uzavření věznice v Guantánamu. Navýšení vojenských jednotek v Afghánistánu a akceptování výsledků zdejších podivuhodných voleb zase napovídá, že konec tohoto válečného konfliktu je rovněž v nedohlednu. Americký prezident nyní sklidil kritiku i kvůli nesmělým gestům vůči čínské vládě, která ho varovala před přijetím dalajlámy. A tak bychom mohli pokračovat… Nelze však nezmínit, že Čína je hlavním věřitelem USA a že do této pozice se světová velmoc dostala zejména Bushovým přičiněním. Bude Barack Obama schopen vystoupit ze stínu svých předchůdců a přejde od slibů k činům? Liberální týdeník The Economist si nedávno položil otázku, zda v jeho případě nejde o obdobu hrdiny Aldena Pylea z románu Grahama Greena Tichý Američan. Idealistický a tichý člověk, který podcenil, jak tvrdý je skutečný svět. Anebo že by to Obama dobře věděl, a tak raději zůstává u líbivých slov?

 


autor / Jaroslav Fiala VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Pošlete pryč své vojáky! / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.373 > Dějiny přítomnosti Bývá přirovnávána ke známé barmské disidentce Su Ťij, ve Velké Británii obdržela cenu Anny Politkovské a západní média ji považují za jednu ze sta nejvlivnějších osobností loňského roku. Kdo je ta odvážná Afghánka, o které v Česku není moc slyšet?   číst dále Přestat být cizincem / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.342 > Rozhovor Může se Vietnamec stát někdy Čechem? Jak daleko může zajít islamofobie v Evropě? Mohou Češi pomoci řešit izraelsko-palestinský konflikt? Kudy vede hranice mezi nekritickou vstřícnosti a strachem z cizího? Rozhovor s politologem Pavlem Baršou.   číst dále Zlo, koště a bradavice / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.355 > Téma čísla Primitivové a rozvraceči versus normální a slušní lidé. Rozdělování společnosti na nesmiřitelné tábory obvykle provázelo hledání vnitřních nepřátel. Také současné hony na čarodějnice však mají své inkvizitory a oběti, jejichž role se mohou velmi rychle proměňovat.   číst dále Odhalování zločinů nedělá z člověka antisemitu / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.377 > Rozhovor Komiksového kreslíře a novináře Joe Sacca jsme potkali v Miami, kde představoval svou knihu Gaza: Poznámky pod čarou dějin. Vypadal docela jinak než postava v brýlích bez očí s masitými rty, známá z jeho komiksů. V následujícícm rozhovoru jsme se věnovali hlavně Palestině.   číst dále