NP č.332 > Pošli to dálInformační válka v ÍránuTereza Stejskalová

Obraz íránského povolebního chaosu se poskládal ze střípků videí, fotografických snímků a anonymních zpráv nahraných na internetové stránky.

 

Právě k nim se odkazovala veškerá zahraniční média, která informovala o aktuálním dění v klíčový den, sobotu 20. června. Nic jiného jim ani nezbylo. Íránští představitelé dali jasně najevo, že nestojí o jakékoliv mimovládní zdroje informací. Nefungovaly telefonní linky, vláda blokovala internet. Zahraničním novinářům bylo znemožněno sledovat dění v ulicích. Jsou tu však ještě oficiální zprávy, které například týž den hovořily o tom, jak se do ulic vrátil klid a policii se podařilo nastolit pořádek. Videa anonymních svědků mluvila jinak. Snímky se stovkami demonstrujících, záběry zbitých, postřelených i mrtvých svědčí o skutečnosti, že se režim rozhodl tvrdě zatočit s nespokojenou veřejností a žádné svědky nepotřeboval. Ti, kteří vyšli do ulic, studenti a střední třída, mají přístup k technologiím a našli cestu, jak dát o sobě vědět. Sama videa a fotografie v sobě skrývají obrovský emocionální náboj a sílu, slyšíme vzrušené hlasy, výkřiky, vidíme krev. Jsou autentickou obžalobou krutých praktik, vyvolávají však také nelehké otázky. Co si myslí ti, kteří nemají přístup k technologiím, nevlastní počítač či mobilní telefon s fotoaparátem? Jaký je postoj těch, kteří se „nevešli“ do záběru? Komu dali svůj hlas? V této informační válce jde právě o jejich mlčení.

 


autor / Tereza Stejskalová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Hoši, děkujem! / Jan Stern > NP č.332 > Fejeton Občané, miluji české politiky. Už dlouho a všechny. Svěřuji se s tímto zatížením s veškerým rizikem. Povšiml jsem si totiž, že lidé v této zemi jsou k těm skvostným mužům a ženám nějak negativně naladěni, každý jejich dobře myšlený krok překroutí, každou dobrou zprávu ve svém škarohlídství ihned přetaví ve skandál.   číst dále médiím vládnou zombie / Andrea Novotná > NP č.332 > Pošli to dál Zdá se vám, že převládající tón v hlavních českých médiích je jednostranný a zaujatý směrem doprava, a že mnozí novináři více straší stíny minulosti, než aby analyzovali přítomnou realitu? Pak vězte, že nejste sami.   číst dále Peru: Viditelné úspěchy neviditelného hnutí? / Pavel Kreuz > NP č.332 > Pošli to dál Bez většího zájmu médií probíhají v Peru několik týdnů protesty proti politice vlády, která se snaží otevřít dosud nedotčené oblasti amazonského deštného pralesa těžařským společnostem.   číst dále Robinsonem ve vlastním šatníku / Margita Mucki > NP č.332 > Téma čísla Nudistické letní intermezzo proběhnuvší v úzkém kruhu přátel o prázdninách má jistě své kouzlo. pro setkání s osobami, které nám nejsou tak blízké, stejně jako pro méně přívětivá roční období je ale vhodné se zahalit. Při troše kreativity se módního odcizení či nudy rozhodně netřeba bát!   číst dále