NP č.489 > Téma číslaSmrt v obaluJan Kalous

Pokud člověk nepřistoupí k radikálnímu řešení a kupříkladu se nevrhne do jícnu sopky, jak to měl udělat antický filosof Empedoklés z Akragantu, musí počítat s tím, že s nějakým obalem přijde do kontaktu i po smrti. Jsou samozřejmě i kultury, kde to jde bezobalově, předpokládejme ale, že naprostou většinu z nás čeká nudná kremace či pohřeb do země vycházející z naší legislativy.

Během loňských debat o chystané novele zákona o pohřebnictví lobovala Asociace soukromých pohřebních služeb ČR za zákaz papírových rakví – prý se mohou rozmočit, po pobytu v chladírnách mohou jít hůř zavřít a vlastně jsou i neekologické. „Všechno je to jenom konkurenční boj,“ kroutí nad těmito připomínkami hlavou Josef Menoušek, který ekologické rakve vyrábí už od poloviny devadesátých let. Používá pětivrstvou vlnitou lepenku vyztuženou dřevěnou kostrou, k lepení pak obilný dextrin nebo škrob. Rakve jsou natřeny vodou ředitelnými barvami, pokud ale klient chce přiznaný materiál, jsou k dispozici i rakve à la krabice z Ikey. Právě minimálně pětivrstvé rakve mají být používány i podle představ ministerstva pro místní rozvoj, které novelu připravilo. Podle Manouška je nelze používat do hrobky, naopak se dobře hodí při pohřbu do hlíny – rychleji si na ně sedne zemina a příroda začne okamžitě pracovat. Je ale ekologičtější kremace, nebo klasický pohřeb? U pohřbu do země může být problém s látkami používanými při balzamování, komín krematoria zas může do ovzduší vypouštět třeba rtuť ze zubního amalgámu.

 

 A po obřadu je tu ještě další obal, kterému se vyhnout nedá, plastová urna, ve které popel vydávají pohřební ústavy. Dál už to jde bez něj. Třeba na novém „zeleném“ hřbitově Les vzpomínek v pražských Ďáblicích člověku vykopou důlek pod jeho oblíbeným stromem. Stačí zahrábnout a s popelem si poradí kořeny. Konečně bez obalu.


autor / Jan Kalous VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Úvod do sociologie / Jan Stern > NP č.489 > Fejeton Sociologie bývala nudnou vědou. Ale nudit už si dnes nemůže dovolit ani ona. Jeden z nejslavnějších sociologů našich časů naše časy kupříkladu popisuje tak, že v nich všichni sloužíme bůžkovi pohybu a že jsme se za tím účelem všichni proměnili v a) zevlouny, b) tuláky, c) turisty a d) hráče. číst dále Antropolog odpadu / Libor Hruška > NP č.489 > Téma čísla Antropolog Daniel Sosna ze Západočeské univerzity v Plzni se posledních pět let věnuje garbologii, společenskovědní disciplíně zabývající se studiem odpadu. Analýza odpadu může prozradit mnohé o stavu současné společnosti, zároveň ale Sosna objevil a začal zkoumat i fascinující svět ohroženého „kmene“ zaměstnanců skládek. číst dále Hlavně jsem začal přemejšlet / Jakub Yellen > NP č.489 > Život prodejce Jak to funguje v Novém Prostoru? Jak to vypadá, když přijdete první den a řeknete, že chcete prodávat? Co vás první den čeká a jaká úskalí musí nováčci zvládnout? Prodejce Radek z Florence nám nabídl celý svůj příběh. Bez cenzury. Pojďme si na jeho zkušenosti ukázat, v čem spočívá rozdíl mezi bezdomovcem a prodejcem Nového Prostoru. číst dále Máme FACEBOOK! A na něm krátké filmy s prodejci. Jak to vzniká? / Jakub Yellen > NP č.489 > FB deník Tohle je už druhá verze textu pro tuhle rubriku. Tu první mi šéfredaktor hodil na hlavu. „To má být deník ze zákulisí! O tom, jaký to je v první linii Novýho Prostoru. Co zažíváš při natáčení s prodeci! Musí to bejt víc osobní, živelný!“ křičel na mě do telefonu. Je to tyran, takže jsem se s ním radši moc nehádal a sednul k tomu znova. číst dále

Nejčtenější články autora

Dědictví versus exekuce. Co s tím? / Jan Kalous > NP č.492 > Poradna první pomoci Co se stanete, když je váš plat zatížen exekucí a vy do toho dědíte? co dělat v případě, kdy dědíte podíl rodinného majetku? jak zabránit tomu, aby vaše exekuce nedolehla i na majetek zbytku rodiny? číst dále Slovohrátky / Jan Kalous > NP č.491 > Startér Dvě pětiny školáků mají logopedický problém a v případě každého čtvrtého dítěte jsou problémy s výslovností důvodem k odkladu školní docházky. Jedním z důvodů, proč to tak je, jsou prý tablety a počítače, které děti odtahují od běžné komunikace s rodiči a vrstevníky. Aplikace Slovohrátky vývojářů Radka a Štěpána, ukazuje, že tablet může naopak hodně pomáhat. číst dále Pro dobrotu na žebrotu. Doslova / Jan Kalous > NP č.491 > Poradna první pomoci Co se stane, když někomu ručíte za půjčku a dlužník přestane hradit své závazky? Jaké máte práv a a povinnosti, když se věřitelé začnou obracet přímo na vás? číst dále Anděl bez slabého místa / Jan Kalous > NP č.489 > Film „V Praze bývalo 81 kin a já chodil snad do všech,“ vzpomíná pan Bohumil, který prodává Nový Prostor na metru Vysočanská a kterého jsme pro toto číslo využili jako našeho nového filmového zpravodaje. Kdybyste se u tohoto nenápadného prodejce zastavili na kus řeči o filmu, budete asi překvapeni jeho encyklopedickými znalostmi. Nás tentokrát zajímalo, jak se mu líbil film Anděl páně 2. Byl na něm už dvakrát a chystá se jít potřetí. číst dále