NP č.452 > Kultura | HudbaRomantické a nemocné tropyKarel Veselý

Všestranná anglická hudebnice Mica Levi vydává náladovou kompozici Feeling Romantic, Feeling Tropical, Feeling Ill.

Když před šesti lety debutovala anglická trojice Micachu & The Shapes v pestrobarevném klipu ke skladbě Golden Phone, působila jejich kreativní vůdkyně Mica Levi alias Micachu poněkud znuděným dojmem, jako kdyby ani v žádném videu nikdy vystupovat nechtěla. Tancovat a předstírat zpěv na kameru? To nejspíš nikdy nebyl cíl talentované hudebnice, která prý začala psát a nahrávat vlastní písničky už ve čtyřech letech. Dvě studiová alba Micachu & The Shapes nabídla výstřední popové koláže, které stály na divných samplech (dentistická vrtačka, vysavač) a hravém žonglování s kýčem. Na živé desce se pak trio potkalo s avantgardním tělesem London Sinfonietta. Mica Levi soudobou vážnou hudbu studovala a láska k nestandardním kompozičním postupům je slyšet na jejím aktuálním (ne) albu Feeling Romantic, Feeling Tropical, Feeling Ill, kde s pomocí syntezátorů, smyčců a zvukových útržků zachycuje v hyperaktivním hodinovém mixu trio nálad zmíněných v názvu desky.

Od něžného úvodu přes euforické prostřední pasáže až po mírně toxický závěr skáče Micachu mezi fantaskními žánry (současný hip hop bez rytmických pasáží, abstraktní symfonie nebo pop bez melodií) a hudební nápady se zde střídají rychlostí světla. Hranice mezi romantikou, prázdninovou pohodou a nemocí nejsou úplně přesně zřetelné – nálady téměř splývají do sebe. Jistá nečitelnost a nekonkrétnost je ale půlkou kouzla tvorby Micachu a přispěla třeba k úspěchu soundtracku sci-fi filmu Under The Skin Jonathana Glazera. Její hudba tady doprovázela příběh mimozemšťanky transformované do těla krásné ženy, která kdesi ve skotském zapadákově loví muže. Hlavní hrdinka příliš nemluví ani nevyjadřuje emoce, je tedy na soundtracku, aby zkusil popsat její vnitřní stavy, které ale mají nejspíše jen málo společného s lidským způsobem přemýšlení. Micachu se s takto těžkým úkolem vyrovnala na výbornou a vznikla fascinující filmová hudba, která se může směle rovnat s kompozicemi György Ligetiho nebo Vangelise pro jiné slavné žánrové filmy. Feeling Romantic, Feeling Tropical, Feeling Ill pracuje s emocemi podobně abstraktně.

 

ESOTERICKÝ POP

Projekt začal původně jako pořad na online stanici NTS Radio, kde si Micachu z radosti skládala svoje nevydané fragmenty do bláznivých koláží. Ty se zalíbily dvojici Demdide Stare ze stejnojmenného vydavatelství, kteří jí navrhli, že by se nápad dal zvěčnit na fyzickém nosiči. Volba padla na klasickou magnetofonovou kazetu, která má pro podobné kontinuální mixy jednu výtečnou vlastnost – nahrávkou nelze jednoduše mechanicky přeskakovat a náš subjektivní čas poslechu je tak pevně svázaný se samotným médiem. Limitovaná edice navíc dodala celému projektu jaksi esoterický rozměr, ostatně Demdide Stare rádi vypouští do světa kazety obdařené pouze svým logem. Micachu samozřejmě občas vytáhne ze svého zásobníku i tradičnější postupy – některé smyčcové pasáže mají parametry filmové hudby a syntezátorové plochy naplňují pravidla ambientního žánru. Ale většina toho, co se na Feeling Romantic, Feeling Tropical, Feeling Ill děje, nese stopu podvratnosti a hlavně působí mírně vyšinutě, jako kdyby hudba existovala v jiné gravitaci. Stejně jako s oblibou žongluje s neobvyklými zvuky, hraje si Micachu ráda i se svými posluchači.

 

Micachu – Feeling Romantic, Feeling Tropical, Feeling Ill (DDS, 2014)


autor / Karel Veselý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Kult americké panny / Tomáš Malík > NP č.452 > Téma čísla Panenská čistota se zdá být posledních pár desítek let statkem s pochybnou hodnotou. Za oceánem však přichází znovu do módy. číst dále Mám to na háku / Zuzana Brodilová, Tomáš Havlín > NP č.452 > Téma čísla Jmenuje se Milan, ale většina lidí ho zná jako MC Špínu. Vypátrat ho při jeho cestách po Praze trvalo déle než týden. Řeč byla nejen o zpívání ve svahilštině, ale také o tupých policajtech nebo životě jeskynního muže a pytláka v Beskydech. číst dále Za almužnu do žaláře / Filip Malý > NP č.452 > Pošli to dál Ke skandinávským zemím se tradičně hledí s obdivem za vysokou míru solidarity, prosperující sociální stát a otevřenost vůči jiným kulturám. Inspirace, která tentokrát přichází z norského Osla, by však spíše než fandy sociálně citlivé společnosti a progresivního zdanění potěšila všechny místní politické šíbry, kteří se zaklínají vyhnáním „závadových živlů“ z centra Prahy. číst dále Osudová špína na rukou / Anna Durnová > NP č.452 > Téma čísla Po staletí gynekologové vyšetřovali ženy, aniž by tušili, že jim tak přinášejí smrt. Maďarský gynekolog Ignaz Philipp Semmelweis jako první přišel s vysvětlením. Čekalo ho nepochopení, odpor a smrt v blázinci. Mluví k nám jeho příběh i dnes? číst dále