NP č.428 > Pošli to dálBylo to za babkuAndrea Novotná

Aktivisté hnutí Occupy Wall Street se rozhodli uspořádat sbírku a z jejího výtěžku nakoupit osobní dluhy, které banky prodávají vymáhajícím agenturám.

Jak drahý je váš dluh? Nebo přesněji, kolik vlastně stojí „na volném trhu“ pohledávky, vymáhané v plné výši na Američanech, kteří se zadlužili třeba kvůli zdravotní péči? Tuto otázku si položili aktivisté hnutí Occupy Wall Street a rozhodli se pro veřejný pokus – uspořádat sbírku a z jejího výtěžku nakoupit osobní dluhy, které banky prodávají vymáhajícím agenturám. I když aktivisté neměli žádné iluze, výsledek je překvapil. V rámci projektu Rolling Jubilee (Jubilee odkazuje ke starozákonním institutu milostivého léta – zrušení dluhů jednou za sedm, či podle jiných názorů devětačtyřicet let) shromáždili aktivisté 400 000 dolarů – a nakoupili za ně osobní dluhy Američanů ve výši bezmála 15 milionů dolarů.

 

Aktivisté si jsou vědomi, že jejich nákup byl pouhou kapkou v moři trhu s osobními dluhy a že 2 693 Američanů vysvobozených z dlužní pasti jsou jen malým procentem beznadějně zadlužených. Vykoupení z dluhů bylo především praktickou lekcí americké veřejnosti: dluhy vymáhané v plné výši nakoupili ti, kdo je od dlužníků inkasují, za sedmatřicetkrát nižší cenu.

 

Mnozí Američané tak neberou dluh jako pouhý fakt, na který existuje jen jediná odpověď, známá fráze „dluhy se musí platit“. Namísto toho se ptají, jak dluhy vznikají, jakými mechanismy se přenášejí a kdo na nich vydělává. Možná by taková aktivita mohla být inspirací i v ČR, která je podle říjnové zprávy Světové banky Responsible Lending (Odpovědné půjčování) unikátně špatná v systému půjček i jejich vymáhání. 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA