NP č.418 > Pošli to dálMísto činu: DuchcovL. Kratochvílová, Tereza Virtová

Tomáš Sedláček ve svém komentáři v Hospodářských novinách (23. 5.) tvrdí, že nacionalismus nemá s ekonomickou krizí moc co do činění (...) Škoda, že si pan ekonom nepočkal na smršť, kterou vyvolalo video z napadení v Duchcově. 

Tomáš Sedláček ve svém komentáři v Hospodářských novinách (23. 5.) tvrdí, že nacionalismus nemá s ekonomickou krizí moc co do činění. Populární ekonom argumentuje například tím, že v parlamentu už nesedí Sládek nebo že se v dnešní době neprohlubuje nenávist, nýbrž soudržnost. Démoni národní nenávisti jsou uloženi hluboko v době expanzivních národních států a dnešní krize prý „nikoho nového výrazně štvavě dominantního nevyprodukovala“.

Škoda, že si pan ekonom nepočkal na smršť, kterou vyvolalo video z napadení v Duchcově. Například v anketě Parlamentních listů z 31. května se politici z ODS a ČSSD předháněli v tom, kdo řekne ostřejší protiromský výrok. A tak mohl spokojený redaktor tohoto štvavého bulváru nazvat svůj článek „Toto vážně zní z Parlamentu: Živíme Cikány a oni nás mlátí. V USA by je zastřelili“. Zlaté časy, kdy podobné absurdity říkal okrajový Sládek. Dnes je slyšíme od hlavních stran.

Na demonstraci „proti romským agresorům“ v Duchcově 29. května se sice dostavili neonacisté a bez zájmu policie dokonce procházeli davem kluci s nalepeným knírkem à la Hitler. Většina z tisícového davu demonstrantů ale jsou místní, tedy obyvatelé devítitisícového Duchcova. Výtky demonstrujících padají na údajně nově přistěhované nepřizpůsobivé Romy, policii, nefunkční zákony, místní samosprávu i Nečasovu vládu. I přes prosbu organizátorů se velká část demonstrantů po skončení projevů na náměstí vydává do ulic obývaných Romy. Slušní občané zdůrazňují, že neodsuzují všechny Romy, ale nezdráhají se sborově křičet „Pusťte nás na ně!“, „Chceme bílý Čechy!“ nebo „Čechy Čechům!“ Atmosféra začíná houstnout. „Já platím daně, já se nemusím stydět. Z těch černejch hub neplatí ani jeden!“ komentuje dění přihlížející Duchcovan. Místní Rom na druhé straně policejního kordonu zase vysvětluje, že se davu demonstrantů nebojí, protože opravdový problém je to, že za pět let tady nebude práce a z Česka bude „předevropské smetiště“.

Čím víc se spílá cizí rase, tím víc vystupuje na povrch opomíjený důvod: ekonomika. Už jen to, že nenávistné pochody propukají od předminulého roku zrovna v krajích s nejvyšší nezaměstnaností v Česku je do očí bijící. Pár komických sládkovců v parlamentu nahradily davy slušných občanů v ulicích. „A kdo z vás tu práci má?“ pokřikoval na rozlícené Duchcovany jeden z Romů.

Přesto je konec, aspoň tohoto dne v Duchcově, skoro jak z pohádky. Venku se zbytky křičícího davu rozchází. A v rohové hospodě na konci ulice, kde se osudný útok Romů odehrál, sedí u jednoho stolu Romové i bílí a diskutují. „Ať si to odsere ten, kdo to udělal,“ ukončuje debatu starý Rom a ostatní kývají na souhlas. Paní výčepní tancuje s místním štamgastem-elektrikářem za veselé muziky z TV Šlágr: „Podívejte, jak nám to jde,“ směje se, „a nevadí, že on je černej a já bílá“

 

*

Český spisovatel stojí na stráži. V hodinách literatury se učíme o spisovatelích–nacionalistech, kteří bránili národ před nepřáteli. Do jejich šiku se přidal i literát Patrik Linhart. „Jako bílý Čech, a tedy jediný možný Čech jsem ve své vlastní zemi občan druhého řádu,“ napsal na portál czechlit.cz a přidal plamennou výzvu: „dejme jim najevo, kdo v této zemi vládne. Držme spolu, nenechme se oblbnout, všímejme si jich, pamatujme, že Rom nás chce sejmout a zničit.“ Článek byl po pár hodinách stažen, sám autor poté uznal, že „přestřelil“. Co ale od českých literátů čekat, když předsedou Obce spisovatelů je Tomáš Magnusek, režisér a scénárista rasistického snímku Bastardi. Prostě stojí na stráži. 

*

Některé násilí se nepočítá. Stejný víkend, během nějž došlo k napadení v Duchově, zemřel v Teplicích dvěma ranami nožem devětačtyřicetiletý Rom. Média místo seriózního zjišťování okolností začala rozšiřovat, že byl zavražděn kvůli krádeži klobásy. Jeho smrti se nedostalo srovnatelné pozornosti jako útoku z Duchcova. Asi nebyl dost bílý. 

*

Video zveřejnili neonacisté. Jedná se přitom o policejní záznam. Video obletělo internet a záběry z něj se dostaly i na obálku časopisu Týden, varující před „rasismem naruby“. Není ale varující spíš vynášení výbušných materiálů z vyšetřovacího spisu? Duchcovské video není samo o sobě dokladem o propojení silových složek a krajní pravice. Znepokojivé je ale i to, že když chtějí někteří policisté něco „provařit“, obrátí se na známé neonacistické adresy. 

*

Videozáznam je prý „holá pravda“, jenže video z Duchcova nezachycuje okolnosti násilí.. Chybí začátek i zvuk. Ale pohyblivé obrázky stačí. Podkreslí se výmluvnou hudbou, doplní titulky a všichni už vědí, jak se mají dívat. 

 

 

Video obou autorek z Duchcova můžete zhlédnout na https://vimeo.com/67644423 nebo ve FB skupině Nový Prostor a jeho přátelé. 


autor / L. Kratochvílová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Tereza Virtová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA