NP č.379 > Pošli to dálSeriál o krmení božstvaAndrea Novotná

Už několik let běžící seriál „řecká krize“ nám nabídl další epizodu.

 

I v díle, který by snesl název „Poražená generální stávka“, jsme se ale mohli setkat s celou řadou známých herců: Levicovými politiky prosazujícími vnucené pravicové recepty. Pravicovými politiky, kteří pro ně odmítají hlasovat. Politiky z Evropské unie a byrokraty z Mezinárodního měnového fondu s dobře zahranými výrazy starostlivých rodičů přemítajících, zda hradit další peníze, které rozfrcal jejich nezvedený řecký synek. A pak také obyčejnými Řeky, jejichž velká část se snaží dát co nejvýrazněji najevo, že oni krizi nezpůsobili a nevědí, proč by se teď náklady na její řešení měly přesunout do jejich peněženek.

Epizoda skončila bez překvapení. Řekové na oltář dluhu hodili další obětiny, mj. v podobě 30 % platu zaměstnanců státních podniků. Řada komentátorů nicméně již nyní pronáší sebenaplňující proroctví o tom, že božstvo Dluhu a jeho velekněží (ratingové agentury) se beztak neuspokojí a Řecko stejně padne. Není se ani čemu divit – dosavadní škrty nepřekvapivě přinesly přiškrcení ekonomického růstu. Analytici bankovních domů v Česku se starostlivě dívají na hodinky – tak provedete už ty reformy (z nichž budou mít největší zisky naši zaměstnavatelé), anebo chcete dopadnout jako Řecko?

Příznačně se o Řecku vypráví jen část příběhu. Příliš se nepřipomíná, že jednou z příčin řecké krize je také nízký výběr daní, neschopnost státu vybrat daně od velké části bohatých a snížení daně pro firmy, doporučené před deseti lety MMF a Světovou bankou. Nechceme-li „dopadnout jako v Řecku“, měli bychom ne dusit jako tam ekonomiku škrty a zvyšováním DPH, ale spíše se zeptat, jak je na tom Česká republika s výběrem daní a kolik jejích bohatých se danění vyhýbá. Jenže to už není taková seriálová zábava, jako ukazovat si prstem na řeckého státního zaměstnance a posmívat se mu: Kiš kiš, sám sis to zavinil.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Česká práce / Martina Křížková, Andrea Novotná > NP č.379 > Reportáž Lidé, kteří stojí za masivním zneužíváním zahraničních dělníků v českých lesích, se zapletli již dříve ve Vietnamu. Podvod, na který upozornil Nový Prostor letos v lednu, tentokrát však přímo z Hanoje.   číst dále