NP č.351 > Pošli to dálJarní masážTomáš Havlín

Pád nizozemské vlády z důvodu neshod kolem účasti v Afghánistánu zřejmě rozblikal světýlka za oceánem. Dokládá to původně tajná zpráva CIA, která se v polovině března objevila na serveru WikiLeaks.com.

 

Zpravodajská služba se v ní za pomoci experta na „strategickou komunikaci“ zabývá otázkou, jak zajistit v západoevropských společnostech dostatečný souhlas pro pokračující válku. Je to palčivý problém, protože Aliance chystá poslední pokus vypořádat se s Tálibánem, ofenzivu před vítězstvím – anebo kapitulací. A to bez vojáků nejde. Vlády Německa a Francie, jejichž kontingenty jsou v Afghánistánu třetí a čtvrtý největší, si zatím mohou dovolit voliče ignorovat a počty vojáků navýšit – společnost je sice proti, ale jen pasivně. Pokud se ovšem vyplní očekávané „krvavé léto“ a přibude obětí na životech, neprobudí se demokratická veřejnost z letargie?

Způsobem, jak tomu předejít, by podle dokumentu mohla být na míru ušitá propaganda. Připomíná to učebnici psychologie národů: Francouzům bude dobré připomínat úspěšné případy pomoci civilistům a oživovat v nich pocit viny vidinou Afghánců ponechaných napospas Tálibánu. U Němců bude naopak zejména po „kundúzské krizi“ nejlepší apelovat na potřebu bezpečí (zvýšit strach z případných teroristických útoků, přílivu opia a imigrantů) a zároveň je poplácat po zádech: když vidí, že jsou v NATO oceňováni, nebojí se tolik použít sílu. Ideální poslové jsou pro obě země stejní: v obou zafungoval Obama-efekt a slabost pro situaci ženské části afghánské populace.

Popravdě by bylo divné, kdyby podobné zprávy nevznikaly. O tom, že konsensus se musí v demokratické společnosti různými způsoby budovat, pojednává literatura už desítky let. Tak snad možná alespoň politování, že se do „výběru“ nedostala Česká republika – bylo by zajímavé slyšet recept. Jedno zdůvodnění je po ruce: ve srovnání s Němci a Francouzi nestojíme za pozornost. Skeptici ale budou mít blíž k tomu druhému: jarní masáž netřeba. Na tom, aby lid v nejrůznějších oblastech správně pochopil své priority, tady pracujeme usilovně a kontinuálně.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Zlatej Babica / Jan Stern > NP č.351 > Fejeton Není pochyb, že na světě existují nebezpečné knihy. Želbohu, nikdo nás před nimi nevaruje podobně jako ministr zdravotnictví před krabičkami cigaret. Je už načase, aby se i ministr kultury probudil z dřímoty a polepil varováními nejnebezpečnější z publikací.   číst dále V dubnu za odpadem / Martina Křížková > NP č.351 > Pošli to dál Je duben, jak má být. Slunečné počasí láká ven. Dostupná zeleň ve městech i mimo ně přetéká lidskou aktivitou. Je vidět, jak občané hromadně běhají, jezdí na kole a kolečkových bruslích, vodí se za ruku navzájem či se psy. A již tradičně také uklízí odpadky. Kdo by neměl rád pohyblivý svátek moderní společnosti každoročně připoutaný k jaru?   číst dále Dobré ráno, Afghánistáne / Jaroslav Fiala, Tomáš Havlín > NP č.351 > Téma čísla Provinční rekonstrukční tým (PRT) v provincii Lógar je českou „vizitkou“ v Afghánistánu a i doma má výtečnou pověst. Mimo všechna zasvěcená hodnocení na něm lze ukázat, že nové války jsou také válkami informačními.   číst dále