NP č.351 > Pošli to dálVrtěti kocouremAlexandr Budka

Je opravdu neuvěřitelné, jakou mediální smršť vyvolala pseudokauza kocoura Mikeše. Nevypovídá o naší společnosti a novinářích zvlášť nic hezkého.

 

Opravdu naši novináři nedokáží rozeznat podstatné od marginálního, neodhadnou, co je skutečné nebezpečí a co bublina? Nedokážeme odolat a slastně se vrháme do předem vyhraných bojů, v kterých o nic nejde? Plácnutí jednoho pomýleného aktivisty bez kloudné podpory zevšeobecníme a vztáhneme kolektivní vinou na všechny, takže se stereotypy a předsudky pěkně upevňují. Přitom není až tak nepochopitelné, že emancipační snahy občas provází neohrabanost nebo přecitlivělost. Místo žárlivé obrany pomyslných národních kulturních hodnot by neškodilo zamyslet se nad dobovým kontextem některých děl a vysvětlovat je i dětem.

Snad celá záležitost alespoň přispěje k tomu, že Josef Lada získá několik nových čtenářů, vždyť Mikeše už zařadila do své nabídky i ČTK! Jen aby se obrany národních symbolů před zlými multikulti nechopil některý z politiků.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Dobré ráno, Afghánistáne / Jaroslav Fiala, Tomáš Havlín > NP č.351 > Téma čísla Provinční rekonstrukční tým (PRT) v provincii Lógar je českou „vizitkou“ v Afghánistánu a i doma má výtečnou pověst. Mimo všechna zasvěcená hodnocení na něm lze ukázat, že nové války jsou také válkami informačními.   číst dále V dubnu za odpadem / Martina Křížková > NP č.351 > Pošli to dál Je duben, jak má být. Slunečné počasí láká ven. Dostupná zeleň ve městech i mimo ně přetéká lidskou aktivitou. Je vidět, jak občané hromadně běhají, jezdí na kole a kolečkových bruslích, vodí se za ruku navzájem či se psy. A již tradičně také uklízí odpadky. Kdo by neměl rád pohyblivý svátek moderní společnosti každoročně připoutaný k jaru?   číst dále Zlatej Babica / Jan Stern > NP č.351 > Fejeton Není pochyb, že na světě existují nebezpečné knihy. Želbohu, nikdo nás před nimi nevaruje podobně jako ministr zdravotnictví před krabičkami cigaret. Je už načase, aby se i ministr kultury probudil z dřímoty a polepil varováními nejnebezpečnější z publikací.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále