NP č.336 > Pošli to dálZ KŘÍDLA POD KŘÍDLOTomáš Havlín

Konec léta se v Praze tradičně ponese v duchu velké cyklojízdy. Ta letošní bude o to zajímavější, že špalírům cyklistů v ulicích, kudy se běžně valí jen auta, bude předcházet opulentní program.

 

Pořádající hnutí Auto*Mat totiž vyjednalo na 20. září uzavření Londýnské, Jugoslávské a náměstí Míru a dalo je k dispozici šedesáti autorům a kolektivům. Část Vinohrad se tak na den promění v koncertní plochy, kavárny, galerie a divadla. Zažít město jinak nebude jen planý slib. Tenhle model městského korza známe už od roku 2006, kdy Auto*Mat udělal něco podobného s podporou magistrátu na Smetanově nábřeží. „Politici se tehdy chtěli před volbami ukázat,“ vzpomíná jeho člen Michal Křivohlávek. Magistrát ovšem převzal v dalších dvou letech nad akcí kontrolu a cykloaktivisté se přesunuli z role pořadatelů do pozice statistů či doplňkového programu. Den bez aut začal jevit známky duševní impotence. Na nábřeží se prodávaly „staročeské“ frgály a magistrátní dramaturg se jal doprovázet v zásadě uměřenou měšťanskou touhu po klidných ulicích ukázkami dovedností pohybových extremistů: lezlo se po umělé stěně (úlitba Bémům) a u Rudolfina se nešlo vyhnout hochům, podle kterých nepatří kolo do ulic, ale někam vysoko nad hranu U-rampy. Možná šlo o kouzlo nechtěného a radní tehdy mlčky uznali, že městská cyklistika je adrenalinový sport. Auto*Mat je třeba pochválit, že se letos partnerství s magistrátem, proti jehož dopravní (ne)politice trvale bojuje, konečně vzdal. Nic mu nepřinášelo a cyklojízda aspoň nebude muset startovat ze sousedství zoufalé podiové estrády a pivního stanu á la Oktoberfest, u kterého se rožní prase. Bylo nám trapně. Na druhou stranu je ale potřeba připomenout, že nově nabytá svoboda není zadarmo. Cykloaktivisté mají pro tento rok nového generálního partnera – Vodafone – jehož rukopis je patrný i ze samotných plakátů akce, tedy z její tváře. Křivohlávek argumentuje, že bez velkého sponzora by událost podobných rozměrů nešlo uspořádat a připouští, že se Auto*Mat do budoucna podobných projektů možná vzdá úplně. To by nebylo nutné. Předpokladem je, nechápat aktivismus jako zaměstnání, ale jako něco, co člověk dělá i zadarmo.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

ČESKÁ VOLBA: HUMLA NEBO CÍSAŘE? / Jan Stern > NP č.336 > Fejeton Vážení, muži mají sex-appeal. Pokud vám tuto informaci dosud zapírali, tak vám ji s rozhodností sobě vlastní předkládám. Ten sex-appeal je někdy tak velký, že ženám vážně nezávidím, když si musejí mezi jeho jednotlivými generátory vybrat.   číst dále FESTIVAL BEZ ZDROJE / Klára Doležálková > NP č.336 > Reportáž Když jede čech či moravan do rakouska za kulturou, myslí obvykle na výstavu nebo koncert ve Vídni. Výjimka potvrdila pravidlo u vesnice Zistersdorfu. Mezi ropnými věžemi a větrnými elektrárnami se tu konal hudební festival analog s leitmotivem „bez elektřiny". Na přelomu července a srpna ožil statek Steinberghaus. číst dále CIZINCEM V CIVILIZOVANÉ ZEMI / Martina Křížková > NP č.336 > Pošli to dál Cizinecká policie má problém a vypadá to, že s ní i my ostatní. Jde o osobu nového ředitele Vladislava Husáka. Už jenom jeho jmenování budí rozpaky. Potíže se s tímto bývalým příslušníkem SNB táhnou dlouho.   číst dále It‘s a Man‘s World / Alexandr Budka > NP č.336 > Téma čísla „JE TO MUŽSKÝ SVĚT“, PRAVÍ ZNÁMÝ SOULOVÝ HIT A JE PRAVDA, ŽE TO V ČEM ŽIJEME, JE NAVZDORY PROKLAMOVANÉ ROVNOSTI POHLAVÍ VÝSLEDKEM PŮSOBENÍ MUŽŮ. PŘESTO SE DNES MUŽI ČASTO CÍTÍ NEJISTĚ, JAKO BY UŽ PRO NĚ VE SPOLEČNOSTI, KTEROU STVOŘILI, NEBYLO MÍSTO. ČEKAJÍ OPRAVDU MUŽSKÉ POHLAVÍ NĚJAKÉ DRAMATICKÉ ZMĚNY NEBO DOKONCE ZÁNIK?   číst dále