NP č.509 > Téma číslaKormidlem lucidního snuDarek Šmíd

Vědomé ovládání snů je reálná věc. Ti, kdo schopnost ovládají, si ve snech šijí zážitky na míru a stejně tak mohou využít snění k poznání sebe sama.

Nechat se unášet proudem snu v blaženém nevědomí noci je jedna věc. Ovšem nabýt uprostřed snu vědomí a začít ten sen vědomě prozkoumávat, ovlivňovat nebo ho celý od podlahy měnit, to už je jiné kafe. Vědomé cestování snem bývá označováno jako lucidní snění.


„Lucidní sen je sen, v němž si uvědomujeme, že spíme," definuje lucidní snění PhDr. Michal Šmotek, který se profesně zabývá psychologií spánku. „Mozek při lucidním snu sice vykazuje parametry spánku, ale současně v něm funguje ještě parametr vědomí: kognitivní kontrola, která spočívá v tom, že ten sen dokážeme ovládat a tvořit v něm spánkovou realitu." Když se při zkoumání lucidního snílka podíváte na jeho sonografický záznam, nenajdete na něm žádný rozdíl od záznamu běžného nelucidního spáče. Výzkumníci nicméně přišli na metodu, která potvrzuje, že spáč v jejich laboratoři ví, že sní: zkrátka se s ním domluví, že jim dá ze snu signál.

Vědci na záznamu vidí, že právě dostali vědomý signál ze samotného snu.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.