NP č.488 > Pošli to dálGo WestBarbora Bažantová

Jaké potřeby a chtíč ukrýváte ve svých nejhlubších zákoutích před ostatními i sami před sebou? Chtěli byste vědět, jaké to je, někoho zabít? Chcete se na chvíli stát padouchem? Anebo hrdinou? Všechno leží na dosah pro ty, co navštíví zábavní park Westworld ve stejnojmenném televizním seriálu Jonathana Nolana.

Při představě westernového městečka si nejspíš vybavíte dlouhé a bolestivé odpoledne plné rodinné zábavy. Ve Westworldu je to trochu jinak, hrajete víc než reálnou hru podle cizího scénáře, ale svých pravidel. Krom návštěvníků jsou uvnitř parku přítomni ještě místní obyvatelé: detailně propracované „výtvory“ s umělou inteligencí a někdy stereotypními charaktery od krvežíznivých banditů, co vraždí pro zábavu, přes čestné pistolníky až po krásky v nesnázích, které se vás pomocí vějiček snaží nalákat k dobrodružství. Taková je první rovina seriálu.

Ta druhá sleduje vedení podniku, který zážitek zprostředkovává. Westworld je jejich, oni ho stvořili, oni ho předělávají a vylepšují, oni drží své výrobky odcizené, ale na dostřel od reality movitých klientů i své vlastní. Dočkáme se i zákulisní romance. Vsadit na lidi v roli padouchů se samozřejmě většinou vyplatí – a tak ani tolik nevadí, že se budete těžko ztotožňovat s některou z trochu mátožně a černobíle působících postav. A víc než existenciální a filozoficky laděné dialogy, které autoři tohoto dílka sypou jak na běžícím pásu a které s dějovou linkou dopředu moc nehýbou, vás bude zajímat, kdy se od nich konečně dozvíme, že i my sami žijeme v zábavním parku.

Každopádně jde o jeden ze zajímavějších počinů na poli televizní zábavy a stejně jako u podobně laděného Black Mirror máte pocit, že ačkoli svět kolem nevypadá tak ocelově a vypulírovaně, sci-fi už dneska není zas takové sci-fi, ale spíš hudba zítřejšího rána.


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Hry bez hranic / Barbora Bažantová > NP č.479 > Pošli to dál Když byly v roce 1995 zrušeny hraniční kontroly mezi zeměmi schengenského prostoru, zdálo se, že cestování v rámci Evropy bude už jen svobodnější. číst dále Četník kontra Scotland Yard / Barbora Bažantová > NP č.485 > Pošli to dál Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád. číst dále Oscar vs. Godzilla / Barbora Bažantová > NP č.480 > Pošli to dál Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví. číst dále Policie pod ochranou / Barbora Bažantová > NP č.482 > Pošli to dál Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání. číst dále