NP č.487 > Pošli to dálNekompromisní bodyBarbora Bažantová

Kolik bodů máš, tolikrát jsi člověkem. Čínská vláda už šest let testuje na menším vzorku obyvatel bodovací systém, který by chtěla do tří let rozšířit na celou čínskou populaci. Nebo alespoň na ty, kteří žijí internetovým životem. A jak známo, kdo není připojený, jako by v určitém slova smyslu ani neexistoval.

 

Jak by měl bodovací systém fungovat? Do roku 2020 má vzniknout gigantická databáze, v níž se budou shromažďovat veškeré informace o jednotlivých občanech. Najdou se zde údaje o jejich přestupcích, o tom, kde koho pomlouvají na internetu, či zhodnocení, jak se starají o své rodiče. Za různé úkony a prohřešky se jim budou přičítat nebo odečítat body a celkové skóre nakonec nemilosrdně určí, jaký bude zbytek jejich života. Kdo nenasbírá dostatečný „sociální kredit“, se nebude moct hlásit na určité pozice, ale ani cestovat první třídou nebo jíst v luxusních restauracích. Jeho ratolesti nebudou moct studovat na prestižních školách… Ti šťastnější a šikovnější naopak obdrží jako odměnu slevy na zboží na internetu.

 

Zajímavé je, že originální koncept, který čínská vláda testovala na skupině dobrovolníků v provincii Suining a který klasifikoval lidi do skupin A až D podle míry „vzornosti“, byl veřejností kritizován, neboť připomínal projekt japonské okupační armády ze třicátých let minulého století. Vládní úředníci problém vyřešili tím, že přestali používat označení skupin, rozdělení však zůstalo. Možná nejde o žádnou drastickou změnu ani v jiných ohledech. Podobné dělení existuje už dávno, hlavní kritéria se nemění. Můžeme hořekovat nad nelidskostí a nesvobodou, jež zažívají nebozí Číňané, anebo si můžeme připustit, že jejich realita se v tomto ohledu od té naší západní zas tolik neliší. 

 


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Četník kontra Scotland Yard / Barbora Bažantová > NP č.485 > Pošli to dál Za poslední rok se z tématu imigrace do Evropy stal novinářský zlatý důl. Od ostnatých drátů na hranicích přes Angelu Merkelovou v evropském parlamentu až po francouzské pláže obsypané po zuby oblečenými ženami, pořád je o čem psát a mluvit a taky koho nemít rád. číst dále Hry bez hranic / Barbora Bažantová > NP č.479 > Pošli to dál Když byly v roce 1995 zrušeny hraniční kontroly mezi zeměmi schengenského prostoru, zdálo se, že cestování v rámci Evropy bude už jen svobodnější. číst dále Oscar vs. Godzilla / Barbora Bažantová > NP č.480 > Pošli to dál Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví. číst dále Nekompromisní body / Barbora Bažantová > NP č.487 > Pošli to dál Kolik bodů máš, tolikrát jsi člověkem. Čínská vláda už šest let testuje na menším vzorku obyvatel bodovací systém, který by chtěla do tří let rozšířit na celou čínskou populaci. Nebo alespoň na ty, kteří žijí internetovým životem. A jak známo, kdo není připojený, jako by v určitém slova smyslu ani neexistoval.   číst dále