NP č.421 > Pošli to dálHrátky zimního králeTomáš Havlín

Tomáši Hudečkovi, od konce června pražskému primátorovi, se podařil výtečný nástup. V polovině července předstoupil před novináře a řekl jim, že Praha chystá novou zvláštní skupinu. Jejím posláním bude vyhánět lidi bez přístřeší z prostředků městské veřejné dopravy.

Tomáši Hudečkovi, od konce června pražskému primátorovi, se podařil výtečný nástup. V polovině července předstoupil před novináře a řekl jim, že Praha chystá novou zvláštní skupinu. Jejím posláním bude vyhánět lidi bez přístřeší z prostředků městské veřejné dopravy. Zúčastnit se má nejen policie, ale i sociální pracovník. „Nebude to levné, ale vycházíme z toho, že je to sociopatologický jev, který měl být řešen již dávno,“ řekl novinářům Hudeček.

Mladý a dobrácky působící primátor, jehož TOP 09 právě přebrala žezlo nad Prahou, ví jak rok a něco před volbami působit rozhodně a upevnit svoje místo v srdcích voličů. Náznak opatření, i kdyby mělo jít opravdu jen o plané populistické gesto, by se dal přirovnat k druhdy slavnému „Akčnímu plánu“ z dílny sokyně ODS, snad jen s „liberálním“ nátěrem. Také Hudeček se domnívá plně vystihovat společenský afekt, který lidé bez domova v ostatních cestujících v tramvaji vyvolávají. Místo aby udělal něco prospěšného, dál se raději potácí se svou slepou skvrnou. Zanedbává, že vedle populárního runningu se také tram-sleeping dávno stává masovým „sportem“, jenže mu Praha oproti běžcům nemá co nabídnout. Tam dole přitom začíná být poněkud těsno.

Přestože někdejší radní pro sociální oblast za ČSSD Petr Dolínek na otázku Nového Prostoru odvětil, že je z Hudečkova kroku nešťastný, nelze čekat, že by tím aktuální spolupráce obou stran ve vedení města výrazněji utrpěla. Dolínek si ostatně „dovede představit“, že sociální demokraté návrh podpoří, pokud ve vyhazování z hromadné dopravy budou hrát prim sociální pracovníci. Představa sociální práce za asis- tence policie čpí sama o sobě absurdním dramatem. Tlak na ni, aby se těmto raziím podvolila, by byl dalším příznakem letošního prudkého ochlazení.

  


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA