NP č.533 > FejetonJiny, jangy a hipsteřiJan Stern

Svět je v rovnováze. Zdá se, že nikoli, ale dojem nerovnováhy vzniká tehdy, když nevidíme svět v jeho celku.

Tak například konspirační teorie tvrdí, že nás Moc kontroluje na každém kroku, čte nám myšlenky a vše řídí. Jehovisti u nás u samoobsluhy si naproti tomu nedávno vybalili nástěnku s nápisem „Zdá se vám, že se svět vymkl z kontroly?" a slibovali, že už brzy Velký kontrolor přijde a porazí chaos a cochcárnu. A to je ta rovnováha. Čipová totalita hlásaná na chaotickém webu a totalita chaosu hlásaná u perfektně řízeného obchodního centra. Jako celek se vyvažují a vytvářejí harmonii.


Když v Americe vymysleli akční filmy a hudební klipy, zrodil se evropský artový film, kde kamera třeba deset minut zírá na chlapa, jak kouká do blba. Harmonie, ne?


Web plný porna, kde Brazilky z favel dávají průchod metabolismu, kde ženy v lakové kůži věší muže za varlata, kde si to rozdává černoch s liliputkou a jejím psem, a vedle toho Kevin Spacey vymazaný z hollywoodských trháků, protože sáhnul kdysi na čtrnáctiletého chlapce. Který s ním šel dobrovolně do ložnice. Po půlnoci. Na kokainovém večírku. Jo, vyvažování, to je zákon vesmíru.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články autora

Údery otevřenou dlaní / Jan Stern > NP č.460 > Fejeton Existují teorie pravící, že východní bojová umění vznikla tak, že Číňané zkopírovali chvaty vojáků armády Alexandra Velikého při jeho východním tažení. Jenže zatímco Sašovi hošani v boji muže proti muži protivníka prostě flákli nebo kopli, východní lid přiváděl drobnými úpravami dalších a dalších kopií původního originálu bojové chvaty k dokonalosti a takto vzniklo karate, kung-fu, judo a já nevím, jak se ještě všechno to vznešené bitkaření jmenuje. Východní lidy jsou zkrátka v kopírování mistři. číst dále Čtvrtohry / Jan Stern > NP č.515 > Fejeton Geologové nám tvrdí, že žijeme ve čtvrtohorách. Ve skutečnosti však žijeme ve čtvrtohrách. (a zapomeňte prosím na Hunger Games a jiné pitominy.) číst dále Učitel / Jan Stern > NP č.526 > Fejeton Musím se doznat k jedné takové charakterové deformaci. Mám značnou touhu poučovat. Krocena bývá tím, že vlastně nemám poučovat o čem, neboť se v ničem nijak zvlášť nevyznám. Ale nedávno ke mně byl osud milostivý a přihrál mi do cesty ideální oběť. Kamarád kamaráda, Švéd žijící u nás, mě pozval na takový edukativní kafe. Prý mu v naší zemi leccos není jasné a rád by byl poučen. číst dále Jiny, jangy a hipsteři / Jan Stern > NP č.533 > Fejeton Svět je v rovnováze. Zdá se, že nikoli, ale dojem nerovnováhy vzniká tehdy, když nevidíme svět v jeho celku. číst dále