NP č.526 > DIYPájení. Tajemství třetí rukyŠtěpán Materna

The Cave je takzvaný Maker space nebo prostě dílna. Jako nadšenci do elektrotechniky si Jindra s Vaškem zařídili prostor, do kterého postupně začali zvát své známé a pořádat workshopy. Jeden takový jsme navštívili a na vlastní kůži si vyzkoušeli nástrahy, léčky, úskalí, ale i slasti pájení.

V jeskyni s páječkou

Vinohradským průchodem vcházíme do prostoru, který se jmenuje The Cave neboli jeskyně. Kromě mě čekají na začátek kurzu už jen tři slečny. „To není úplně obvyklé,“ komentuje Jindra Doležy absenci dalších mužů na workshopu, dodává ale, že ženy do dílny chodí často. Jindra je jeden ze zakladatelů takzvaného makerspace neboli dílny a klubu The Cave. Zároveň nás dnešním workshopem spolu s kolegou Vaškem bude provázet.

 

Nesahat

Usazujeme se na místa, která jsou vybavena lampičkou, vestavěnou páječkou, regulovaným elektrickým zdrojem a spoustou dalších malých věciček, které jsou nachystány pro dnešní workshop a o kterých povětšinou jen vzdáleně tuším, k čemu by mohly být. Na nic pro jistotu nesahám, což nám všem ostatně Jindra hned zdůrazní. Praktické části totiž předchází krátká přednáška, především vysvětlení základních pojmů a bezpečnostní pokyny. Přece jen se klukům do dílny nastěhovala skupinka neznámých lidí, kteří se chystají brát do ruky věci, co pálí, a je potřeba se ujistit, že všichni odejdou neporušeni a neporušena zůstane i samotná technika. Opravdová teorie, která nám objasní, jak vlastně funguje věc, co si postavíme, přijde překvapivě až na samotný závěr. Dává to smysl, protože když si nejdřív všechno osaháme, docvaknou pak informace rychleji. Pokud tedy vůbec docvaknou.

 

Třetí ruka

Během úvodní nalejvárny jsme se dozvěděli, co je to pájka a že to není ten elektrický přístroj, ale prostě kus cínového drátu. A také rozdíl mezi pojmy jako vodič, drát a lanko. Také věci na našem stole dostaly jména. Malá krabička obsahuje tavidlo neboli kalafunu, což je důležité, protože „90 % chyb se napraví tím, že se použije více kalafuny“. Nejdůležitější byla samozřejmě takzvaná třetí ruka neboli držáček pájených předmětů. Když máte v jedné ruce horkou páječku a v druhé pájku, vypadáte bez třetí ruky poněkud bezradně.

Je legrační strkat drátky do dírek, zalévat je roztaveným cínem  a netušit, která součástka k čemu slouží

Světýlka blikají!
Jako první si zkoušíme spájet vodič – lanko, což je pěkná rozcvička, která nikomu nedělá vážnější problém a s trochou trpělivosti při prohřívání drátků to zvládnu i já. Pak už se jde na první plošné spoje. Je trochu legrační strkat drátky do připravených dírek, zalévat je roztaveným cínem a tak trochu netušit, která součástka k čemu slouží. O to víc však působí jako zázrak, když všechno vlastnoručně spojím dohromady, připojím baterii a ono to funguje. To ono je řada červených diod, které blikají nastavitelnou rychlostí. Žádný kuchyňský robot nebo počítač. A tím spíš si člověk uvědomí, kolik úsilí, energie a technologií stojí za komplexnějšími elektronickými přístroji.

 

The Cave
Jana Masaryka 43, Praha 2
Kromě základního kurzu pájení si tu můžete vyrobit třeba lampičku na ovládání přes Wi-Fi. Nebo se naučit programovat ovládání elektroniky, vyzkoušet 3D tisk, vyřezat si něco na plotru. A nebo jen tak přijít a kutit. Protože o kutění je to celé především.
www.thecave.cz


autor / Štěpán Materna VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Miniaturní robotické včely se blíží / Darek Šmíd > NP č.526 > Novinky / Technoskop Zprávy o snižujících se počtech včel na planetě Zemi jsou alarmující; dojde-li k nejhoršímu a květiny budoucnosti nebude mít kdo opylovávat, přijde čas na plně elektronické včelí drony. číst dále Ostré předměty: seriál, který na každém, kdo ho viděl, zanechal jizvy / Benjamin Slavík > NP č.526 > Kultura Seriál Ostré předměty patří k tomu nejzajímavějšímu, co jste zatím letos mohli vidět. Nejen kvůli neodolatelné depresačce Amy Adams v hlavní roli. O tom, zda ve skvělé krimi vyšetřuje vraždu dvou nezletilých děvčat, nebo svou vlastní, která se ne/stala v nedaleké minulosti, či snad něco úplně jiného, vám poví následující esej. číst dále Co jsme zjistili o pubertě / Redakce > NP č.526 > Téma čísla Vyzpovídali jsme pedagogy, psychoterapeuty, rodinné poradce a také puberťáky – současné i minulé. A co jsme zjistili? číst dále Mikropříběhy z ulice / Ivan Adamovič > NP č.526 > Kultura Na Facebooku existují nejrůznější zájmové skupiny. Jednou z nejaktivnějších je skupina Odposlechnuto v Praze. Sbírají drobné historky a útržky rozhovorů, které zazní v pražských ulicích, a chlubí se svými úlovky ostatním. Nyní vyšly nejlepší úlovky tiskem ve stejnojmenné knize. Můžete si ji objednat na dotyčné facebookové stránce nebo koupit v kavárně Jirásek u stanice metra Bořislavka. číst dále

Nejčtenější články autora

Sešit od slova „sešít“ / Štěpán Materna > NP č.525 > DIY Mezi všemi těmi 3D tiskárnami a digitálními kutily 21. století působí hlouček lidí s barevnými papíry a tiskátky jako návštěva ze století předminulého. Nacházíme se na pražském Výstavišti na festivalu Maker fair. U stánku autorského papírnictví Papírna stojí menší stůl, kolem něj sedí šest lidí a soustředí se na krátký výklad instruktora Ondřeje. Začíná workshop zaměřený na ruční výrobu sešitů, kterého jsme se přijeli zúčastnit. číst dále Z pokoje do pokoje / Štěpán Materna > NP č.533 > Příběh Re-use centrum, které dává starému nábytku nový život. číst dále Zůstat aktivní / Štěpán Materna > NP č.523 > Startér Ať už si o společenské, politické nebo jakékoli jiné situaci v Česku myslíte cokoli, asi budete souhlasit, že více aktivních mladých lidí nemůže uškodit. Společnost Člověk v tísni jim jde naproti a rozhodla se je sama vyhledávat. V rámci projektu Jeden svět na školách uspořádala letos už třetí ročník soutěže Hledá se LEADr. číst dále Aby žáci učili učitele / Štěpán Materna > NP č.525 > Startér Robotika je na vzestupu, brzy bude ovlivňovat naše životy. Přesto se o ní na školách moc nedozvíte, možná i proto, že se učitelé tohoto předmětu trochu bojí. Projekt Robici.cz se snaží, aby výuka robotiky byla co nejsnazší. A aby si o ni žáci učitelům sami říkali. číst dále