NP č.511 > Téma číslaNa pozdějiKateřina Jačková

Říká se tomu social freezing, tedy zmražení vajíček „na později“. Zákrok, který dnes již platí i některé firmy svým zaměstnankyním. O neplodnosti a budoucnosti reprodukce jsme se bavili s předním českým odborníkem na asistovanou reprodukci MUDr. Jaroslavem Hulvertem.

Počet umělých oplodnění v ČR rapidně stoupá. Čím si myslíte, že to je?
Roli zde hraje několik faktorů, jednak přibývá neplodných párů, protože řada z nich odsouvá rodičovství do pozdějšího věku, s čímž jsou dále spojené různé komplikace – vysoký krevní tlak, cukrovka či stárnutí vajíček. Druhý aspekt vidím v celosvětově vysoké úrovni reprodukce, benevolentní legislativě a příznivých cenách v České republice. Díky tomu k nám přijíždí velké množství zájemců i ze zahraničí. Tyto faktory hrají významnou úlohu v nárůstu umělých oplodnění u nás.

 

Co způsobuje neplodnost?
Neplodnost je klasifikována jako nemoc, to je nutno si uvědomit. Léčba neplodnosti je tedy léčbou nemoci. Těch příčin neplodnosti je celá řada, mezi ty nejčastější patří snížený počet a kvalita spermií ze stran muže. Ze stran ženy se jedná o poruchy cyklu, poruchy průchodnosti vejcovodů. Dále jsou to faktory imunologické a genetické. Samozřejmě důležitým aspektem je oddalování reprodukce do pozdějšího věku, tím se často dostáváme k metodě darování vajíček.

Zamražení vajíček nedává jistotu, že žena z těchto vajíček později otěhotní.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Kateřina Jačková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.