NP č.496 > Novinky z uliceNový Prostor v divadelním představeníJakub Yellen

Nový Prostor a jeho prodejci dostali pozvání do divadla. Užili si báječný večer i s následným večírkem v divadelním klubu.

Divadlo D21, působící také pod názvem Malé Vinohradské, začalo Nový Prostor v průběhu března bombardovat výzvami, aby naši prodejci navštívili ojedinělou talk show s názvem Komu zvoní Hana. Každý, kdo se u vchodu prokáže průkazkou NP, měl mít dokonce vstup zdarma. Celý záměr se nám naplno rozkryl až při samotném představení, jehož pointou byl nový prostor alias Nový Prostor. Herečky Hana Mathauserová a Ivana Machalová si pozvaly zakladatele crowdfundingového projektu Startovac.cz Martina Bryknera a v nekompromisně nekorektním rozhovoru se domáhaly řešení, jak mají peníze na bohulibé projekty žádat lidé, kteří nejsou on-line, nebo dokonce nemají počítače. Divadelní večer obě aktérky věnovaly všem lidem bez domova a prodejcům NP nabídly volné vstupenky na celý repertoár divadla. „Jsme moc rády, že jste přišli," říkala pak skupince prodejců Ivana Machalová, „já jsem dneska ještě obcházela po Praze prodejce a zvala je na večer, ale nebylo to nic jistýho. A pak nám z redakce zavolali přímo na zkoušku a my jsme měly obrovskou radost, že dorazíte!"


Když jsme divadlo D21 na Vinohradech hledali, putovali jsme totálně rozkopanou Belgickou ulicí, přelézali můstky nad výkopy a Růženka z Františkánské zahrady o francouzských holích sakrovala: „Já myslela, že jdem do velkýho Vinohradskýho a my jdem do ňákýho malýho, sem tak ještě někdy pudu!" Když jsme se pak po představení s D21 loučili, Růženka si odnášela program na duben s plnou hlavou plánů, na co všechno si sem zajde. Výkopy nevýkopy. A protože nám dva dny nato přišel od Hany a Ivany mail, ve kterém nám líčí, že by svoji příští talk show chtěly udělat s naším prodejcem, mohla by se Růženka stát dokonce součástí jednoho z představení. Berte to jako pozvánku na jednu z příštích „tok šok" Hany a Ivany v D21, Záhřebská 21, Praha 2. Něco podobného v pražském divadle nezažijete.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA