NP č.490 > FejetonPer aspera ad astraJan Stern

Za mého dětství bylo oblíbenou kratochvílí děvčat vedení takzvaného památníčku. Asi víte, o co šlo: o takovou knížečku s prázdnými listy, kterou vám děvče dalo a vy jste mu tam měli něco napsat nebo namalovat „na památku“. Potíž byla, že jsem nikdy jaksi nepochopil tu základní poetiku žánru. Co se čeká? Kde jsou meze? Kdo jsou klasici? Já v tom naprosto plaval. V Rozumu do kapsy o tom nic nepsali a dokonce ani v Pionýrské stezce nenavedli mne na správnou stezku. A tak jsem to bral tak nějak od srdce – základ všech katastrof světa.

 

 

Tento článek zatím není k dispozici v plné délce.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Štěstíčko smrdí / Redakce > NP č.490 > Téma čísla Potkali jsme několik zajímavých lidí, kteří své štěstí hledají veskrze originálním a inspirativním způsobem. Ať už jsme se o hledání štěstí bavili s tibetským mnichem, který díky lásce skončil v ostravské továrně, s psychiatrem lomeno jogínem, anebo s dvojicí cynických komiků, často jsme naráželi znovu a znovu pořád na dost podobné motivy.   číst dále Prozření starého kyberhipíka / Ivan Adamovič > NP č.490 > Novinky / Kultura Jaron Lanier býval v 90. letech věrozvěstem kyberkultury. Člověk by očekával, že v současnosti bude spát na vavřínech uskutečněného snu.   číst dále Autonapůl / Libor Hruška > NP č.490 > Startér Ještě relativně nedávno bylo v Česku sdílení aut doménou hrstky alternativních rodin nebo jednotlivců. Tuzemský trh se ale profesionalizoval, existuje i Asociace českého carsharingu, která o podpoře tohoto způsobu dopravy jedná s radnicemi velkých měst. Jednou z firem, které sdílení nabízejí, je brněnské Autonapůl, historicky vůbec první český profi carsharing. číst dále Klidná radost postačí (Štěstí podle psychiatra) / Ivan Adamovič > NP č.490 > Téma čísla Dr. Karel Nešpor pracuje již dlouhá léta v Psychiatrické léčebně v Bohnicích jako primář oddělení závislostí mužů. Neveselá práce, řeklo by se. Přesto působí jako přívětivý, vyrovnaný člověk. číst dále