NP č.455 > Pošli to dálMáte právo vědětTomáš Malík

Ten, kdo si ze stánku odnesl aprílové vydání MF DNES, nemohl litovat jediné koruny. Po paterčatech a jejich líné romské matce, která nerozpéká ztvrdlé rohlíky a moudré rady své bílé zkušenější „kamarádky“ z ministerstva nechce ani zadarmo, přišel list s dalším šokujícím odhalením. Hlavní hrdinka několika českými lvy ověnčeného sociálního dramatu Cesta ven pronajala pro svou matku byt v Ústí nad Labem a dluží za nájem. Nezajímavá banalita? Ne! Druhá nejdůležitější zpráva dne s titulkem – Romská herecká hvězda neplatila za byt!

Reakce Mladé Fronty na nařčení z velmi mírně řečeno neetické novinařiny na sebe nenechala dlouho čekat a je snad ještě kurióznější než sám půlstránkový článek s velkou fotografií přistižené „hříšnice“ Klaudie Dudové. Šéfredaktor Jaroslav Plesl v ní dává nahlédnout do, zdá se, trochu nahnědlé kuchyně kdysi seriózního listu, když popisuje, jak si na poradě před prvním aprílovým číslem s kolegy říkali, co použít jako tzv. otvírák dne – hlavní novinovou zprávu, která prodává náklad. Debata byla zřejmě bouřlivá, protože navzdory tomu, že se tou dobou v Česku nic kloudného nedělo – korupční jednání pražské primátorky Krnáčové, blízké spolupracovnice vlastníka listu Andreje Babiše, lze zřejmě považovat za stěží něco více než jen nepodstatnou událost regionálního významu – napínavá reportáž po stopách pětadvaceti nezaplacených tisíc za nájem zásahem rozumného šéfredaktora jako otvírák neskončila a musela se spokojit „jen“ s titulkou.

Z Pleslova lakonického vyjádření se nakonec s úlevou dozvíme, že list vlastně ani tak neaspiruje na to přetáhnout čtenáře Dělnických listů, jako mu jde zkrátka o lidi, co čtou bulvár a lační po zákulisních informacích ze života slavných, protože „Klaudie Dudová je romská herecká hvězda. Taková je realita,“ říká k tomu Plesl. Přesto doufejme, že ani napříště už to v Mladé Frontě nebudou žádné schovávačky, list pozvedne naplno povadlou standardu bílé národní hrdosti, jeho redaktoři se vydají do archivů a matrik a my se konečně dozvíme, jestli v sobě nemá Viktor Kožený náhodou něco židovské krve a Martin Dejdar zase není tak trochu negr. Padni komu padni.


autor / Tomáš Malík VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA