NP č.454 > Pošli to dálKonec jednoho hulváta?Max Máslo

Co dělat, pokud se dojná kráva vymkne kontrole? Britská televize BBC se s touhle otázkou pere již dlouho, ale jako moudrý farmář zatím pouze napomínala a ždímala dál.

Ale vypadá to, že konec je blízko. Britský moderátor nejsledovanějšího pořadu na světě, Jeremy Clarkson, udeřil produkčního. BBC v důsledku pozastavila vysílání pořadu Top Gear a Clarkson jako moderátor pravděpodobně skončí. 350 milionů diváků v 214 zemích se bude muset obejít bez zosobnění krize středního věku, hospodského šovinismu a poťouchlého rasismu.

Všechny okolnosti potyčky zatím nejsou jasné, podle dostupných informací konflikt začal kvůli problému s cateringem. Těžko říci, jestli to bylo více ve stylu rytířského souboje, nebo hospodské vřavy, kdy si Clarkson vylil pivo na hlavu a pak za povzbuzování svých nohsledů zbušil zbloudilého produkčního.

Přestože většina podrobností incidentu nebyla zveřejněna, petici na podporu Clarksona podepsalo více než 700 tisíc lidí. Jeremy Clarkson je kulturní fenomén. Nejen v anglické společnosti představuje maják individualismu. Je to člověk, co se údajně nebojí postavit domnělému „šílenství politické korektnosti“, což v praxi znamená provokativní poznámky o potřebě popravování stávkujících, lenosti Mexičanů nebo přirovnávání rozbitých dodávek k lidem s fyzickým postižením. Největší problém zde však není prostořekost. Je to banalita, s kterou je prezentovaná. Clarkson záměrně využívá primitivní stereotypy, aniž by se kdykoli dotazoval po problému věci.

Odchod Jeremy Clarksona z BBC je možné považovat za symbolický moment v anglické kultuře. Posun k televizní kultuře, kde není tolerován občasný rasismus nebo nějaký ten úder pěstí. Ne náhodou Anders Breivik napsal na svém blogu: „Jeremy Clarkson a Top Gear je jedním z nejzábavnějších pořadů v televizi […] a jeden z mála, které má ještě cenu sledovat.“


autor / Max Máslo VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA