NP č.454 > Pošli to dálKdyž spiklenec potká spiklenceAndrea Novotná

Prožíváme boom spikleneckých teorií. Stoupenec sebešílenějších „pravd o světě a jeho zákulisí“ snadno nachází ještě větší šílence, kteří jej následují. Aspoň dokud nezačnou pokládat za spiklence jeho samotného.

A tak si parťáky našla i Dělnická strana sociální spravedlnosti s již trochu unaveným Tomášem Vandasem v čele. Strana mnohé své názory neříká přímo, ale z četných náznaků celkem jasně plyne, že následuje nacismus i v představě, že světu vládne židovské spiknutí. Není proto divu, že když si svou stranu založil přední český antisemita Adam B. Bartoš, spojil se právě s DSSS. Vrána k vráně sedá. Ale jenom do času.

Před pár týdny oblétlo internet video, na němž Bartoš oslovuje několik dní před sjezdem členy DSSS, aby zúčtovali se svým vedením. Kromě jiného mu totiž předhazuje, že jedná na příkaz policie. Vandas nezůstal Bartošovi nic dlužen. Než obhájil jako už tolikrát funkci předsedy (protikandidáty neměl), označil Bartoše také za agenta, vždyť kdo jiný by mohl tak otevřené psát „proti Židům“, a přitom zůstat na svobodě? To nebude jen tak!

Roztomilou pointou se stal článek na stránce Aeronet, který se snažil potvrdit Bartošova slova. Celou historii Dělnické strany včetně snahy rozpoutat rasistické nepokoje na severu Čech proto líčí jako práci tajných služeb. Stalo se to právě v době, kdy se o tomto webu diskutuje jako o propagandistické nástroji ruských tajných služeb. A tak se milovníci teorie spiknutí mohou dál bavit různými otázkami: zatáhl Adam B. Bartoš (který se rád fotí na ruském velvyslanectví s připnutou svatojiřskou stužkou) české neonacisty do špionážních her ruské rozvědky? Nebo si web, označovaný za ruskou propagandu, ve skutečnosti hraje s představami o spiknutí v pozadí českých neonacistů jen tak ze zvědavosti? Odpověď asi nezjistíme. Ale třeba přitom narazíme na příznivce nějaké nové, ještě zábavnější teorie spiknutí.


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA