NP č.441 > UličníciZprávy uliceTomáš Havlín

Divadelní spolek Bohém, jehož členy jsou i prodejci Nového Prostoru, se chystá na další vystoupení. Představení Mořičvíl, jež je adaptací příběhu českého spisovatele Dannyho Newmana, inspirovaného slavnou Pratchettovou Zeměplochou, se tentokrát odehraje v hostinci U Viléma v pražském Bubenči. Zájemci o nevšední kulturní zážitek si mohou do diáře napsat datum 13. července.

...

 

Na konci června uspořádala organizace Svoboda zvířat happening v pražské Jungmannově ulici před pobočkou letecké společnosti Air France. Aktivisté organizace se snažili upozornit nejen na zneužívání primátů, kteří v počtech tisíců kusů ročně trpí a umírají ve výzkumných centrech, ale též na způsob přepravy, kterým se po odchytu v přírodě nebo z chovných stanic dostávají do laboratoří v EU a USA. Air France je poslední evropskou aerolinkou, která od nehumánního transportu primátů dosud neustoupila.

...

 

Pražský squat Milada byl sice vyklizen už před pěti lety, pozornost ale přitahuje stále. A to nejen proto, že je i po takové době bez smysluplného využití a chátrá. Stal se před dvěma lety rovněž dějištěm značné policejní brutality, když se skupina bývalých squatterů a jejich přátel rozhodla na tento stav upozornit. Policie tehdy squattery mlátila v bicích uličkách a zničila jim hudební aparaturu. Účastníci se obrátili na inspekci a posléze na soud s otázkou, zda je takové chování přijatelné a zda za něj policie nese zodpovědnost. Odpovědi se po dvou celodenních soudních stáních dočkali 25. června – soudkyně městského soudu jim udělala přednášku o tom, že je dětinské očekávat, že se jich zákon zastane, když jej dříve sami vědomě porušili. Nepřímo tak vzkázala policii: Můžete cokoli, vůle vás potrestat nebude. 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA