NP č.436 > Pošli to dálZakažme jim cestovatAndrea Novotná

Pro některé představuje ruské kořistnické obsazení Krymu tragédii. Pro jiné je zdrojem zadostiučinění.

Pro některé představuje ruské kořistnické obsazení Krymu tragédii. Pro jiné je zdrojem zadostiučinění. Vidíte, je to tak, jak jsme vždycky říkali. Rusové jsou imperialistický národ, ozývá se. Pak už není daleko k výzvě - ztrestejte všechny ruské občany. Zakažme jim cestovat na Západ. Sankce, které by dopadly pouze na oligarchy a velké firmy, jsou podle českých mediálních válečníků málo. Když už jsme bezmocní a nemáme šanci Putinovo jednání významněji ovlivnit, vylijme si alespoň vztek na ostatních.

 

Putin chce eskalovat napětí a vyvolat dojem, že Západ Rusům křivdí a staví se proti nim jako celku. Stoupenci plošných sankcí, které dopadnou na celé obyvatelstvo (a nejvíc pocho­ pitelně na ty, kteří nemají prostředky sankce obcházet), jen hrají Putinovu hru: pokud budou obyčejní Rusové kolektivně potrestáni, snad­ něji se spokojí s tvrzením, že jde o o zlou vůli. Lidé, kteří pokřikují, že by Rusové neměli mít en bloc právo vycestovat na Západ, by možná
měli vysvětlit, jak by věci demokracie v Rusku pomohlo, pokud by se k nám nesměly přijet po­ dívat třeba Pussy Riot. Odpůrci Putina a války projevují už dnes nemálo osobní odvahy. Plošné sankce by jejich situaci ještě ztížily.

 

A mohli bychom si položit i jinou otázku - chceme být také skutečně osobně odpovědní za všechno, co někdo vykoná naším jménem? Můžeme se jistě bránit, že Česká republika přeci nikoho neoku­ puje (i když třeba Srbové nebo Afghánci na to mohou mít jiný názor). Ale i tak - důvěřujeme našim mocným skutečně natolik, že bychom chtěli nést osobní odpovědnost za jejich rozhodnutí? Pokud ano, můžeme začít tím, že přímo ze své peněženky s radostí vysázíme odměny pro Janu Nagyovou, předražené náklady na tunel Blanka anebo třeba odškodné terčům některých bonmotů prezidenta. Až to uděláme, můžeme vymýšlet, jak a proč potrestat všechny Rusy za Putina.


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Otázky nad „otcem vlasti“ / Andrea Novotná > NP č.458 > Pošli to dál Kulaté výročí narození Karla IV. je sice až za rok, jedná se ale o událost natolik významnou, že se její oslavy připravují s dvouletým předstihem. Politici, arcibiskup, rektor, ředitelé veřejnoprávních médií – zkrátka honorace na nejvyšší úrovni sedí už rok v „Národní komisi“, která má oslavy koordinovat. Aby také ne – bude se přece slavit „otec vlasti“ a „největší Čech“, kterým se středověký panovník stal před časem v televizní anketě poté, co byly jako neplatné vyřazeny hlasy pro Járu da Cimrmana. číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Neohlášená ztráta lidskosti / Andrea Novotná > NP č.457 > Pošli to dál Jeden nově vzniklý pravicový server, který se tím patrně chtěl zviditelnit, a proto jej nebudu jmenovat, vydal na konci dubna rozhovor s českým „zvláštním velvyslancem pro energetickou bezpečnost“, Václavem Bartuškou. Muž s minulostí revolučního vůdce a následnou zářivou kariérou se zde představil jako člověk, který ví, jak to na světě chodí a kde je třeba ukázat tvrdou ruku. číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále