NP č.435 > Pošli to dálNechte nácky hrát!Jiří Sauer

Asi tak by se dal shrnout postoj některých promotérů nebo vlastníků hudebních klubů. Poslední kauza z Karviné, kde měla v místním klubu Hard café zahrát kapela Ortel, podobné případy pěkně ilustruje.


Kapela Ortel vychází z neonacistického prostředí a mezi jejími pravidelnými návštěvníky se objevuje hodně lidí přinejmenším sympatizujících s touto částí politického spektra. „Odsuzujeme extremismus v jakékoliv formě a v žádném případě není v našem zájmu jej podporovat,“ píše se v tiskové zprávě klubu v odpovědi na naštvané reakce jeho návštěvníků. Jenom poskytneme prostor „extrémistické kapele“, chtělo by se dodat. Majitelé se odvolávají k tomu, že Ortel není oficiálně zakázaný. Podobně reagoval na tlak libereckých hudebníků majitel klubu Rock pub, kde měla hrát podobně laděná kapela Sons of Bohemia. Prostě máme demokracii a nácky u nás necháme zahrát.


S neonacistickými kapelami je to podobné, jako se zakazováním organizací a stran. Na úrovni státu nemá cenu. Jednak je neefektivní - přejmenují se nebo přeskupí - a zadruhé se jedná o postup, který se snadno může obrátit i proti jiným politicky „nežádoucím“ skupinám. Co ale smysl má, je vytlačit podobné kapely z veřejného prostoru a chtít po provozovatelích a majitelích klubů jasný postoj.


Úplně opačný scénář jsme mohli sledovat u legendární pražské hospody Na Slamníku, kde měla v lednu letošního roku hrát kapela bývalých členů kultovní neonacistické kapely Vlajka. Produkční hospody nespokojeným fanouškům v emailu odpověděla, že nevěděla, že jde o neonacisty, a že se do budoucna pokusí pochybné kapely konzultovat s antifašistickými aktivisty. Podobně se zachoval v nedávné době i pražský klub Futurum, který na základě informací od antifašistické hudební kampaně „Good night white pride“ zrušil koncert kapely Zóna A, která není sice přímo neonacistická, ale její zpěvák se netají rasistickými a homofobními názory a mezi jeho kamarády už řadu let patří přední slovenští neonacisté.


Dnes je v kurzu profilovat restaurace s poselstvím, nosit oblečení s příběhem a pít kafe vypěstované v lepších podmínkách. Proč bychom nemohli chtít chodit do klubů, které náckům prostor nedají. Hard café a Rock pub snad mohou na přízeň části návštěvníků na nějakou dobu zapomenout. A tak by to mohlo jít i bez zákazů.


autor / Jiří Sauer VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA