NP č.435 > Ženská stránkaČtyřicet let, čtyřicet nocíMartina Malinová

Žena bez partnera má několik možností, jak otěhotnět. Většinou jsou nákladné, nebo nedůstojné. Protože se osamoceně řítím do světa dospělých žen, poohlížím se po různých verzích vlastní budoucnosti. Tady je jedna z nich. Verze zralá - single.

Je vám skoro čtyřicet. Na kontě slušná částka peněz, obklopena blahobytem, dům se zahradou, pes, zahradník. V kariéře jste uspěla a není kam postupovat. Máte peníze, práci a dobré spo­ lečenské postavení. Pokořila jste trh. V kanceláři máte diplom a fotky z dovolené, kam jste letě­ la se svojí nejlepší kamarádkou. Něco ve vás ale není v pořádku. Ozývá se tichý tikot hodin. Ten, který se ozýval už před deseti lety a postupně se stal jediným zvukem ve vaší hlavě. Muži jsou rozebráni. Zůstal tu promiskuitní realitní makléř, soused alkoholik a váš bratranec.

 

HLEDÁNÍ NA BARU

 

Jste žena na sklonku plodnosti a chcete mít dítě. Co s tím? V Čes­ ké republice mají nesezdané ženy omezené možnosti. Podle našich zákonů není možné svobodnou ženu uměle oplodnit. Potenciální dárce spermatu tedy musíte hle­ dat jinak. Mnohé ženy se nejprve rozhlédnou po okolí. Vysportova­ ný kolega, šarmantní prodavač, životaplný student právnické fakulty. Bohužel, oslovit člověka s nabídkou „chci dítě, ale nechci k němu muže“ nezní právě lákavě a vidina uplatnění práva na vý­ živné takové nabídce na atrakti­ vitě nepřidá. Mohla byste zapřít, že chcete sex jen za účelem oplodnění. Hrozí však, že jednou přijde do práce váš budoucí syn a bude vypadat stejně jako kolega před třiceti lety.

 

Vaše tělo potřebuje otěhotnět, je to teď, nebo nikdy, přibývá problémů, zvyšuje se možnost početí postiženého dítěte, násobného těhoten­ ství i riziko pro vás samotnou. Během příštího roku přijde asi čtyřicet plodných dní. Čtyřicet nocí po barech s nadějí, že si to s vámi nakonec někdo rozdá a dotáhne to do konce. A tak se stane, že si malujete oční linky a v lodičkách vyrážíte do baru, kde nemusíte předstírat, že je vám dvacet. Do baru na úrovni, kam se lidé chodí tvářit na úrovni, a přitom jsou na tom v podstatě podobně. Utíkají od ženy, vyhýbají se povinnostem, zavírají se před světem plným práce, schůzek a služebních cest nad panákem whisky. Přiznejme si to, moc mužů, co by sem přišli najít matku pro své děti, tu nenajdeme a o kvalitě jejich spermatu se nepřesvědčíme podle bankovek v peněžence ani podle titulů, o kterých nám budou vyprávět.

 

Zní to jako smutný příběh, který se vás netýká. Zní to jako příběh, který se netýká mě. V Ame­ rice prý dnes třetina žen počne uměle a bez partnera. Ve světě, kde vztahy mají spotřební lhůtu a kde karié­ ra válcuje rodinu na plné čáře, se není čemu divit. Konzumní přístup k partnerství, ekono­ mický přístup k početí. Důraz na individualitu. Příliš pohádek o princeznách a princi na bílém koni. Sečteno, podtrženo: ve čtyřiceti čtyřicet nocí po barech s nejistým výsledkem.

 

DOKONALOST NEČEKÁ

 

Jsou tu i další možnosti. Pokud jste dobrodružka, můžete si na­ místo letní dovolené a vánočních dárků objednat cestu do zahrani­ čí. Zahraniční spermobanky jsou otevřené. Těhotenská turistika do Rakouska či Holandska je docela běžná. Když na to máte, můžete si v zahraničí dokonce obstarat sperma z katalogu podle svých preferencí. Nebo je tu rada pana Uzla, sehnat sperma a stří­ kačkou ho vpravit do pochvy bě­ hem plodného odpoledne. Kde takové semeno sehnat, bohužel netuším, a jak si během takové­ ho úkonu zachovat důstojnost, také ne.

 

Smířit se s takovým výhledem je pro mě složité. Jsem stále ještě přesvědčená, že na každého čeká ten pravý - ta pravá. Jsem zava­ lena romantickými filmy o panu dokonalém. Plánuju mít tři děti s modrýma očima, dům za městem a fungující rodinu jako z reklamy na různé snídaňové spe­ ciality. Musím ale připustit, že sociologické studie mi nepřejí a osekávají moji naivitu. Musím přiznat, že můj pohled na mezilidské vztahy je ovlivněn mými milujícími se rodiči, prarodiči a tak dále. Nakonec ale stojím sama ve frontě na dítě a poslouchám občasný tikot svých biologických hodinek. Pomalu stárnu do světa, na který nejsem připravena.

 

Autorka je studentkou FAMU a spolupracovnicí redakce. 


autor / Martina Malinová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA