NP č.430 > UličníciZprávy uliceTomáš Havlín

1.

V předvánočním čase jsme s Novým Prostorem navštívili útulek na Kociánce v Brně. Netušili jsme, kolik zvířat je bez domova, ani to, jak se k některým z nich chovají lidé nezodpovědně a jak jsou schopni jim ublížit. Každý člověk by si měl pořádně rozmyslet, jestli si pořídí domů zvíře, aby pak svého přítele neodkládal do útulku. Překvapilo nás, že kromě pejsků a kočiček tu bydlí i prasátko, koně a krávy.

Útulek Kociánka se potýká s nedostatkem financí a lidí, kteří jsou ochotni nějak zvířátkům ulehčit, proto náš velký obdiv patří nejen příležitostným sponzorům, ale i dobrovolníkům poskytujícím péči zvířatům.

Pro všechny zúčastněné to byl hluboký zážitek, každý si uvědomil, že: „Kdo nemá rád zvířata, nemá rád ani lidi.“

Vlasta a Monika, NP Brno


2.

Okradení patří k častým zkušenostem lidí bez domova. Potkalo i Davida, prodejce Nového Prostoru na Karlově náměstí v Praze. „Spal jsem na lodi Hermes. Když jsem si chtěl ráno v obchodu koupit kafe, byla peněženka prázdná,“ říká David. Podle svých slov přišel o dvě stě korun a pár drobných, ale musí začít zase od znova.


3.

Český internet obohatila fotografie potagovaného muže bez domova. Povýšené chování vůči člověku, který hledá útočiště před zimou aspoň v noční tramvaji, vyvolalo vzrušené diskuse. Během nich se šlo dozvědět, že mezi člověkem a fasádou vlastně není žádný rozdíl, nebo že psaní po bezdomovcích je stará česká graffiti tradice.


 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA