NP č.422 > Pošli to dálTohle je ÚstíFilip Malý

Pomalu končící léto přineslo kromě nečekaného rozuzlení natahovaného thrilleru o zkáze bratrstva ze Sněmovní 4 také jeden zajímavý fenomén – songy, jejichž autoři se vyznávají z vřelého vztahu k rodnému městu, aniž by sklouzávali do otravného patosu a sentimentu.

 

Pomalu končící léto přineslo kromě nečekaného rozuzlení natahovaného thrilleru o zkáze bratrstva ze Sněmovní 4 také jeden zajímavý fenomén – songy, jejichž autoři se vyznávají z vřelého vztahu k rodnému městu, aniž by sklouzávali do otravného patosu a sentimentu. Potom, co před měsícem prosvištěl éterem klip s utěšeným rapovým flow Tohle je Brno, a kromě slov uznání slízl i bezpočet nevybíravých rasistických urážek, zvedl hozenou rukavici mladý ústecký harmonikář Petr Lüftner.

 

V písni Ty jsi to Ústí, kterou na Youtube zhlédlo během pár dní více než čtyřicet tisíc lidí, zpívá o městu na severu, ze kterého se navzdory řadě bezútěšností zastaví dech. Doslova to platí ve chvíli, když v písni dojde i na Předlice, známé jako romské ghetto. Další lynč se však nekoná. „Abyste viděli, jak moudrý jste velice/nasedněte na sedmapadinu navštivte Předlice/ jenže na to vy odvahu pobrat nedovedete/aby bylo jasno, jak tu skutečně vládnete,“ zpívá sympaticky Lüftner a míří do závěru.

 

Petra Lüftnera někteří z jeho internetových fanoušků ihned překřtili na „Kluse s harmonikou“. Co mladého folkaře ale činí opravdu výjimečným je, že se vedle „korupce“ a zklamaných listopadových nadějí pouští také na skutečně zaminované pole. Může se stát, že pro ryk polnic vyzývajících k boji proti nepřizpůsobivým jeho pár veršíků prostě zapadne. Naději z Ústí by to ale nemělo zastavit. 

 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Setkání s černým partyzánem / Ondřej Slačálek > NP č.422 > Rozhovor Z českých historiků má nejdelší zkušenost s Husákovými kriminály. Kritičnost, která ho přivedla do vězení za normalizace, jej neopouští ani dnes. Autor Mnichovského komplexu se dál věnuje historické práci – připravuje k vydání vzpomínky Josefa Serinka, cikánského uprchlíka z koncentračního tábora v Letech, který se stal partyzánským velitelem. číst dále Jsou mezi námi / Tomáš Malík > NP č.422 > Téma čísla Zapomeňte na sice stařičké, ale nudné sekvoje, na hloupé rozložité brontosaury, blednou i dravě roztomilé kosatky. V mnoha nejrůznějších „nej-“ vedou jednoznačně houby. Jsou i tisíce let staré, mohou zabírat plochu stovek fotbalových hřišť a hmyz dovedou hravě proměnit v nefalšované zombie. číst dále Nevítaný nájemník za zdí / Dáša Beníšková > NP č.422 > Kultura | Literatura Byl jeden domeček, v tom domečku stoleček, na stolečku mistička a k mističce začal chybět majitel. Zbytek obyvatel domečku jakoby si toho ani nevšiml a dál si žil svou nepovedenou říkanku o životě, kdyby do jejich ochranné atmosféry nezasáhl neodbytný policista. číst dále Vtip, kterému se nikdo nesměje / Karel Veselý > NP č.422 > Kultura | Hudba Svérázného komika Andy Kaufmana připomíná album mluveného slova Andy and His Grandmother. číst dále