NP č.419 > Pošli to dálOstuda s nejistým koncemEma Veselá

Kdo druhou červnovou sobotu procházel Řehořovou ulicí na pražském Žižkově, nemohl přehlédnout, že je něco jinak. Už v pátek v noci se na fasádách domů objevily papírové obrazy obličejů s komiksovými bublinami.

„Je mi na blití ze společnosti, která ve jménu posvátnosti soukromého vlastnictví nechá umrznout člověka před zamčenými dveřmi prázdného domu,“ uváděla do děje hned na začátku ulice bublina od kluka v šátku a kšiltovce. 

Kdo druhou červnovou sobotu procházel Řehořovou ulicí na pražském Žižkově, nemohl přehlédnout, že je něco jinak. Už v pátek v noci se na fasádách domů objevily papírové obrazy obličejů s komiksovými bublinami.

 

„Je mi na blití ze společnosti, která ve jménu posvátnosti soukromého vlastnictví nechá umrznout člověka před zamčenými dveřmi prázdného domu,“ uváděla do děje hned na začátku ulice bublina od kluka v šátku a kšiltovce. O co se tu bude jednat, vysvětlovalo vylepené prohlášení o obsazení jednoho z dlouho nevyužívaných činžáku v ulici. Zvalo na koncerty, promítání a veganské občerstvení, ale také k využití volného prostoru či pouhému nahlédnutí do úctyhodných čtyř nadzemních a čtyř podzemních podlaží.

 

Prázdný dům a uvnitř něj lidé, kteří by nevyužitý prostor rádi zužitkovali, ale kterým nepatří – podobné kulisy zažila Praha v posledních letech několikrát. Zhruba stovku lidí, kteří se tu ten den vystřídali, však tentokrát čekal trochu jiný vývoj, než bývalo zvykem. Zlom do probíhajících diskusí i zábavy totiž nepřinesl příjezd policie, která se na místě objevila zhruba po hodině, ale až desátá večerní. Těsně před ní totiž skončil koncert a záhy také zmizely věci, které místo na chvíli zabydlely. Návštěvníci se přesunuli na přilehlé náměstí.

 

Absentující policejní helikoptéra, auta a stovky těžkooděnců, bez nichž se celá událost obešla, otevřely prostor pro nečekané jednání – mezi squattery a majitelkou objektu. S nabídkou na rozjezd sociálního a kulturního centra, které by budovu mohlo využívat do doby, než ji vlastnice bude potřebovat, byli dočasní obyvatelé odmítnuti. Prý se tam mají v nejbližších týdnech začít budovat byty, snad pokud by nabídka přišla před dvěma lety… Těžko soudit. Podobné vyhlídky měly i dříve vyklizené objekty lázní na Albertově či vila Milada (oba dva objekty dál chátrají). Třeba však překvapení ještě neskončila – majitelka na sebe nechala telefon a slíbila, že se zamyslí nad možností využití jiných prázdných objektů. Jak vyzní její povzdech nad tím, že mít dům a tak dlouho ho nevyužívat, je ostuda, se uvidí v nejbližších týdnech.



 

 

 


autor / Ema Veselá VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA