NP č.416 > Pošli to dálLáska středního věkuTomáš Havlín

Přišla na mě krize středního věku a chci něco vybudovat sám. Tak Jiří Šmejc odůvodnil v rozhovoru pro MF Dnes (30. 4.), proč prodal před rokem podíl v PPF a teď spolu s Karlem Komárkem (KKCG, Sazka) a dalšími investory kupují řeckou loterii.

 

 

Přišla na mě krize středního věku a chci něco vybudovat sám. Tak Jiří Šmejc odůvodnil v rozhovoru pro MF Dnes (30. 4.), proč prodal před rokem podíl v PPF a teď spolu s Karlem Komárkem (KKCG, Sazka) a dalšími investory kupují řeckou loterii. Spravovat jedenáct číselných loterií a třicet pět tisíc výherních automatů v zemi, která se pod tlakem rozpadá – to je svérázná představa o budování.

Návnadu však zřejmě nešlo přehlédnout. Kličkující řecký stát prodal kontrolu a třetinový podíl ve své nejziskovější firmě – loterijním monopolu OPAP – za necelých sedmnáct miliard korun. Roční zisk firmy se sice po státním zdanění propadne z loňských 18 miliard na necelé tři, ale v dalších letech se má podle očekávání znásobit. Česká média připomněla rizika investice, ale jinak pasovala koupi na kandidáta na největší českou zahraniční investici roku. Jde o opravdový úspěch českého národního hospodářství.

Čtyřicátník Šmejc připouští ve zmíněném rozhovoru na osobní lince, že k budování řeckého hazardu ho vede oportunismus. Kromě toho si ale nárokuje jednu opravdovou lásku, s níž zůstane v kontaktu prostřednictvím Home Creditu. „Nejraději mám Indonésii... Dvě stě dvacet milionů lidí a hlavně milují nakupování. Z nich už se dá něco vybrat,“ říká. Těžko říct, jak takovou výběrčí lásku odlišit od oportunismu. Zdá se však, že krizi středního věku může klidně spíše prohlubovat, než aby z ní ukazovala cestu ven.







 

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA